Fernando Alonso vyhrál v Le Mans, k zisku legendární trojkoruny mu chybí jen titul v Indianapolis

Zatímco ve formuli jedna čeká na vítězství už pět let, v tradičním závodu 24 hodin Le Mans se dočkal triumfu hned na první pokus. Pilot Fernando Alonso se tak přiblížil svému vysněnému cíli, zisku motoristické trojkoruny. Pro její zisk musí závodník vyhrát Velkou cenu Monaka formule 1, 24hodinový závod v Le Mans a Indy 500 v Indianapolis.

Le Mans, Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fernando Alonso (vlevo) po vítězství v závodě Le Mans se svými týmovým kolegou Švýcarem Sebastienem Buemim

Fernando Alonso (vlevo) po vítězství v závodě Le Mans se svými týmovým kolegou Švýcarem Sebastienem Buemim | Zdroj: Reuters

Fernando Alonso se společně s kolegy Nakadžimou a Buemim z vítězství závodu Le Mans 24 radoval opravdu hodně nahlas. Není divu, vždyť ve formuli 1 vyhrál naposledy v roce 2013. Španělský pilot ale ukázal, že když má k dispozici konkurenceschopný vůz, tak dokáže být stále velmi rychlý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fernando Alonso vyhrál s vozem Toyota závod Le Mans. K zisku motoristické trojkoruny už mu chybí jen triumf na Indy 500

„Byl velmi konsistentní, neudělal navíc jedinou chybu a byl rychlý. V tomhle ohledu určitě nezklamal. Vedl si dobře v nočních hodinách, kdy sjížděl ztrátu, kterou společně se svými parťáky nabral kvůli penalizaci v první polovině závodu,“ hodnotí výkon dvojnásobného mistra světa formule 1 automobilový závodník a expert Radiožurnálu Jakub Knoll.

I Alonso byl se svým výkonem v Le Mans velmi spokojený.

„Ano, je to pro mě velmi speciální okamžik, stejně tak jako pro Toyotu. Já musím v první řadě poděkovat McLarenu, který mi umožnil tady závodit. Le Mans je skvělý, tradiční závod a já ho navíc jel poprvé. Teď jsem opravdu moc spokojený,“ byl po dojezdu rád Alonso.

Není se čemu divit. Alonso s vozem Toyota vyhrál tradiční závod při své první účasti. Navíc je teď velmi blízko zisku motoristické trojkoruny.

Do prestižní kolekce patří kromě vítězství v Le Mans také triumf ve Velké ceně Monaka formule 1, kterou Španěl vyhrál už dvakrát, a poslední položkou je výhra v závodu Indy 500.

„Indianapolis je pro mě teď jasný cíl. Získat trojkorunu motorsportu je opravdu velký úspěch, na který chce dosáhnout každý pilot. Doufám, že mi to v Indy za rok vyjde,“ doufá španělský jezdec.

K zisku trojkoruny potřebuje být závodník opravdu všestranný a musí se umět přizpůsobit autu. I proto na tento úspěch dosáhl za celou historii motosportu jen jeden závodník.

„Nejedná se vůbec o lehký úkol. Dosud se to podařilo pouze Grahamu Hillovi, který vybojoval v letech šedesátých až sedmdesátých,“ dodává Knoll.

Z aktivních pilotů má k tomuto motoristickému svatému grálu kromě Alonsa blízko také Juan Pablo Montoya, kterému chybí jen vítězství v Le Mans, kde letos dojel devátý.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme