Nový uchvatitel trůnu formule 1? Monacký závodník Leclerc dokazuje talent, který v něm vždy dřímal

V posledních letech si fanoušci formule 1 zvykli na to, že o titul mistra světa bojují Lewis Hamilton a Maxem Verstappenem a podobná očekávání měli i letos. Zpoza dvou rivalů se ale vynořil Charles Leclerc z Ferrari a po třech odjetých závodech vede šampionát o propastných 34 bodů. Kde se monacký pilot vzal a má opravdu na to stát se mistrem světa?

Melbourne (Austrálie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Charles Leclerc

Charles Leclerc | Foto: Florent Gooden | Zdroj: Reuters

„Pro mě je Charles asi největší hvězda budoucnosti, větší než Verstappen. Často v něm vidím sám sebe, je velice rychlý,“ řekl o Leclercovi čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel, který s ním ve Ferrari působil. 

Velkou cenu Austrálie ovládl Leclerc z Ferrari. Jeho soupeři Verstappen a Sainz závod nedojeli

Číst článek

Při odchodu z týmu svému mladšímu kolegovi ve vzkazu na rozloučenou napsal, že má ten největší jezdecký talent, který za svou kariéru viděl. „Nepromarni ho.“

Vettel na svého bývalého parťáka nyní může být hrdý. Čtyřiadvacetiletý pilot šel se svými výkony nahoru a v letošní sezoně během pouhých tří závodů zdvojnásobil svůj počet výher ve formuli 1 ze dvou na čtyři. A není to jen díky skvělému autu Ferrari, i na svého týmového kolegu Carlose Sainze už Leclerc nabral náskok 38 bodů.

Rodinné tragédie

Leclerc se od mladíků, kteří se do formule 1 pravidelně probojovávají, vždy lišil svou vyspělostí. Nedělá zbrklá rozhodnutí, jen zřídka má s někým na dráze kolizi a málokdy u něj v radiokomunikaci slyšíme výmluvy či svádění viny na ostatní. Monačan se umí za volantem rozzuřit sám na sebe, jak se stalo například před dvěma lety v Turecku, pak se ale uklidní, situaci zanalyzuje a snaží se z chyb poučit.

Tuto mentální sílu Leclerc přičítá dvěma těžkým momentům, kterými si v mládí prošel. V roce 2015 ztratil svého kmotra a závodnického mentora Julese Bianchiho, jezdec formule 1 tragicky zemřel na následky zranění způsobenými havárií na Velké ceně Japonska. O dva roky později ztratil Charles svého otce Hervého, který ho jako osmiletého k motorsportu přivedl. 

„Dva neuvěřitelně těžké momenty ze mě udělaly silnějšího člověka i jezdce. Zůstane to s vámi navždy. Současně jsem se naučil, že rodina je mnohem důležitější než všechno tohle. V životě jsou důležitější věci než závodění,“ řekl Leclerc pro Guardian

Šťastný Leclerc po vítězství v GP Austrálie

Raketový start

Závodění měl Leclerc v rodině a od francouzských závodů motokár se brzy posunul k formulím. V sérii GP3 získal v roce 2016 titul, to zopakoval i při své debutové sezoně ve formuli 2. Další krok už směřoval do „nejvyšší ligy“.

Po pouhém roce v F1, který strávil ve stáji Sauber (nyní Alfa Romeo), přilétlo rodákovi z Monte Carla ve 20 letech laso z Ferarri – stáje, ve které je na výkonnost možná ten největší tlak v celé formuli 1.

A Scuderia si musela mnout ruce, talentovaný pilot si během prvního roku v červeném dojel pro dvě vítězství, dosáhl na 264 bodů a v celkovém pořadí skončil na skvělém čtvrtém místě před zkušeným kolegou Vettelem.

Technické trable, kterými si Ferrari v roce 2020 procházelo, ale zbrzdily Leclercův rozvoj, který měl do té doby raketové tempo. Loni pak v konkurenci excelentního Red Bullu, Mercedesu a McLarenu skončil až sedmý. Možná i proto se na jezdce Ferrari v nadcházejícím boji o titul trochu zapomnělo. 

Charles Leclerc

Datum narození: 16. října 1997 (24 let)
Místo narození: Monte Carlo, Monako
Týmy: Sauber (2018), Ferrari (2019-dosud)
Počet závodů v F1: 83
Počet výher: 4
Stupně vítězů: 16
Nejlepší umístění v sezoně: 4. místo (2019) 

Rivalita s Verstappenem

Ti, kteří roky předpovídali Leclercův vzestup, se v tomto ročníku konečně dočkali, a po třech závodech začíná být stále jasnější, že to bude on, kdo vyzve obhájce Verstappena na boj o titul. V Bahrajnu a Džiddě byly k vidění dva fantastické duely mezi oběma piloty, v porovnání s loňským rokem i více uctivé, profesionální a méně toxické, než jak působily souboje Verstappen versus Hamilton.

Formule 1 se po 40 letech vrací do Las Vegas. Ve městě se bude od listopadu jezdit noční závod

Číst článek

„Páni, tento závod jsem si užil,“ řekl Monačan po GP Saúdské Arábie, kde skončil druhý za Verstappenem. „Bylo to tvrdé, ale férové závodění. Každý závod by měl být jako tenhle.“

Oba rivalové k sobě chovají větší respekt, než na jaký byli fanoušci poslední roky zvyklí, ale brzy se vše může změnit. Dvojice VER-LEC jezdí po svém boku už od motokár a v minulosti mezi nimi bylo pořádně horko i ve formuli 1 (například na Silverstonu v roce 2019). Až sezona nabere tempo, dá se očekávat, že jednání v rukavičkách přestane.

Zakleté Monako

Co může být pro čtyřiadvacetiletého sympaťáka zlomovým momentem v sezoně? Odčarování kletby své domoviny. Leclerc pochází z druhé nejmenší země na světě – městského státu Monaka. V něm se zároveň každý rok pořádá jedna z nejslavnějších Velkých cen, její tíha ale zatím místní hvězdě rok co rok láme vaz.

Čísla mluví jasně – 6 závodů, 0 bodů. V ulicích, kde vyrůstal, má Leclerc až neuvěřitelnou smůlu, z různých důvodů Velkou cenu Monaka ani jednou nedokončil. 

Leclercův debut v Monaku dopadl havárií

„Už si na tento pocit v Monaku bohužel zvykám. Nikdy jsem tu nedojel závod, je to pro mě těžké. Letos jsem měl startovat z prvního místa a nakonec do závodu ani nenastoupím,“ litoval v seriálu Drive to Survive v roce 2021, kdy sice zajel na městském okruhu nejrychlejší kvalifikaci, kvůli technickým problémům svého vozu se ale nemohl závodu nakonec zúčastnit.

Ale byly to právě nepřízně osudu, které z Leclerca udělaly v minulosti lepšího, klidnějšího a vyrovnanějšího závodníka. Letos má k dispozici nejlepší vůz, ve kterém kdy seděl, a velký náskok na čele šampionátu. Mistrovství se nyní přesouvá na evropský kontinent a Leclercova šance prokázat, že svůj talent nehodlá promarnit, nikdy nebyla větší.

Současné pořadí mistrovství světa F1

DRIVER STANDINGS 📊

@Charles Leclerc increases his championship lead to a larger margin than anyone did in 2021! 🤩

And, @George Russell makes a move into P2 👀

#AusGP #F1

08:58 – 10. 04. 2022

4250 34977

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme