Verstappen odrazil nápor vozů Ferrari a vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Rakouska

Kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Rakouska formule 1 vyhrál úřadující mistr světa Max Verstappen z Red Bullu. Pětadvacetiletý lídr průběžného pořadí šampionátu porazil na trati ve Spielbergu o 48 tisícin sekundy Charlese Leclerca z Ferrari. Třetí byl Leclercův týmový kolega Carlos Sainz.

Spielberg (Rakousko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen

Max Verstappen | Foto: Darko Bandic | Zdroj: ČTK / AP

Neuspěl naopak druhý jezdec domácího Red Bullu Sergio Pérez. Třiatřicetiletému Mexičanovi komisaři ve druhé části kvalifikace smazali třikrát čas za překročení traťových limitů a druhý muž aktuálního pořadí mistrovství světa odstartuje až z patnácté příčky. Rodák z Guadalajary se nedostal do závěrečné části kvalifikace počtvrté za sebou.

Pětadvacetiletý Verstappen získal čtvrtou pole position za sebou, šestou v sezoně a 26. celkově. V nedělním závodě zaútočí na 42. triumf, kterým by definitivně překonal počin brazilské legendy Ayrtona Senny.

Dvojnásobný mistr světa Verstappen, který má v čele šampionátu náskok 69 bodů před Pérezem, může vyhrát v Rakousku počtvrté v kariéře a osamostatnit se v pozici nejúspěšnějšího závodníka před Francouzem Alainem Prostem.

Verstappen zajel nejrychlejší čas 1:04,391 v samotném závěru. Do poslední chvíle ho atakovali Leclerc se Sainzem, nakonec však neuspěli. Čtvrtou příčku bral Lando Norris z McLarenu, Fernando Alonso z Aston Martinu byl sedmý.

Program Velké ceny Rakouska pokračuje v sobotu kvalifikací na sprint od 12:00. Speciálně bodovaný sprint, který se pojede jako samostatná disciplína a neovlivní pořadí na startu hlavního závodu, se uskuteční od 16:30. Nedělní závod odstartuje v 15:00.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme