Verstappen osmý závod formule 1 za sebou a dál dominuje. Ve Spa ho nezastavil ani start ze 6. místa

Dvojnásobný mistr světa Max Verstappen ovládl Velkou cenu Belgie formule 1 a připsal si desáté vítězství v sezoně. Red Bull navíc jako první tým v historii vyhrál úvodních dvanáct závodů v ročníku.

Spa-Francorchamps (Belgie) (Aktualizováno: 17:32 30. 7. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen vyhrál letos už 10 závodů

Max Verstappen vyhrál letos už 10 závodů | Foto: Johanna Geron | Zdroj: Reuters

Na druhém místě za suverénním lídrem šampionátu dojel se ztrátou 22 sekund další jezdec Red Bullu Sergio Pérez. Třetí příčku na okruhu ve Spa-Francorchamps obsadil Charles Leclerc z Ferrari.

Déšť vnesl do sprintu F1 ve Spa chaos, ale Verstappen opět suverénně vyhrál. Druhý skončil nováček Piastri

Číst článek

Verstappen po trestu za výměnu převodovky přišel o pole position, ale i po startu z šestého místa potvrdil absolutní nadvládu v sezoně a osmým triumfem za sebou se přiblížil rekordní sérii devíti triumfů Sebastiana Vettela z roku 2013.

O jeho vyrovnání bude Verstappen usilovat v domácím závodě Velké ceně Nizozemska. Formuli však nyní čeká tradiční letní přestávka a na okruhu v Zandvoortu se pojede až 27. srpna.

„Šesté místo na startu pro mě byla novinka, ale věděl jsem, že mám skvělé auto. Takže šlo o to jen přežít první zatáčku,“ řekl Verstappen. „Vyhnul jsem se problémům a pak už šlo všechno dobře,“ dodal.

Start závodu

Leclerc nedokázal využít startu z prvního místa, kam se posunul po penalizaci pro obhájce titulu. V prvním kole ho předjel Pérez a v devátém kole mu nedal šanci ani Verstappen.

Nizozemský pilot se na první příčku posunul v 17. kole, ani týmový kolega Pérez mu nedokázal vzdorovat. Verstappen si tak bez větších problémů dojel pro vítězství a navázal na sobotní triumf ve sprintu.

V průběžném pořadí má Verstappen na prvním místě 314 bodů, před Pérezem vede o propastných 125 bodů a míří za třetím titulem. Španělský veterán Fernando Alonso má na třetím místě 149 bodů.

Překonaný milník McLarenu

Red Bull ovládl i dvanáctý závod v sezoně, což dokázal jako první tým v historii formule. Dosavadním maximem bylo jedenáct vítězství McLarenu z roku 1988. Red Bull také v součtu s minulým ročníkem vylepšil rekordní sérii na třináct triumfů v řadě.

„Všechno je o týmové práci a tým ji před sezonou odvedl skvěle, díky tomu jsme neporažení. Je to neuvěřitelné, musíme to udržet. Teď si ale každý zaslouží pauzu,“ uvedl šéf Red Bullu Christian Horner.

O tom, jestli Red Bull může vyhrát i zbývajících deset závodů v sezoně, nechtěl spekulovat. „Tak daleko se nedívám. Po přestávce se vrátíme a prostě zkusíme udržet vítězné tempo,“ prohlásil.

Velká cena Belgie, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spa-Francorchamps:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:22:30,450, 2. Pérez (Mex./Red Bull) -22,305, 3. Leclerc (Mon./Ferrari) -32,259, 4. Hamilton (Brit./Mercedes) -49,671, 5. Alonso (Šp./Aston Martin) -56,184, 6. Russell (Brit./Mercedes) -1:03,101.

Nejrychlejší kolo: Hamilton.

Průběžné pořadí MS (po 12 z 22 závodů): 1. Verstappen 314 b., 2. Pérez 189, 3. Alonso 149, 4. Hamilton 148, 5. Leclerc 99, 6. Russell 99.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 503, 2. Mercedes 247, 3. Aston Martin 196, 4. Ferrari 191, 5. McLaren 103, 6. Alpine 57.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme