Testování před novou sezonou formule 1. Mercedesu chybí rychlost, Ferrari trápí technické problémy

Ve formuli 1 začala další část testování před začátkem hlavní sezony. Nejde v ní ani tak o výsledky, jako spíš o sbírání potřebných dat o jednotlivých vozech. I z několika testovacích dní se už ale nějaké zajímavé informace dají vyčíst.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sebastian Vettel v čele Velké ceny Belgie. za ním monopost Lewise Hamiltona

Sebastian Vettel v čele Velké ceny Belgie. za ním monopost Lewise Hamiltona | Zdroj: Reuters

Na okruhu nedaleko Barcelony se zatím ve velmi dobrém světle prezentovalo Ferrari. Myslí si to i závodník a expert Radiožurnálu Jakub Knoll: „Vypadá velmi silně ve všech ohledech, ať se jedná o jízdy na dlouhé vzdálenosti, tak o rychlost na jedno kolo. Nicméně testy formule 1 jsou velmi ošemetné na hodnocení, protože ne každý tým jede úplně naplno.“

Schumacher zpátky ve Ferrari. Michaelův syn Mick se dostal do juniorského programu italské stáje

Číst článek

Slibnou formu ukázaly také Red Bull, Renault a Alfa Romeo. Zaostává naopak Williams a úplně se nedaří ani úřadujícím šampionům z Mercedesu.

„Tato stáj v posledních letech ve formuli 1 jednoznačně dominovala, ale i oba jezdci, jak Hamilton, tak Bottas, přiznávají, že za nejlepšími o něco zaostávají. Mercedes je však silný tým, který má určitě dost prostředků na to, aby se zlepšil a klidně se ještě může stát, že bude v Melbourne nejrychlejší,“ říká Jakub Knoll.

Možný důvod momentálního trápení německé stáje přibližuje komentátor Tomáš Richtr: „Mercedes teď skutečně trošku tahá za kratší konec a tím důvodem jsou změny v technických řádech pro letošní sezonu, které postihují zejména oblast předního přítlačného křídla.“

A právě tam jsou zatím asi nejvíce patrné rozdíly mezi Ferrari a Mercedesem. Italská stáj se dokázala nejlépe přizpůsobit novým pravidlům a podle šéfa německého týmu Totta Wolfa na ni zatím Mercedes má ztrátu zhruba pět desetin sekundy.

I Ferrari už ale zažilo problémy. Charles Leclerc odjel v úterý jen 29 kol a většinu dne strávil v boxech. A potíže měl ve středu i Sebastian Vettel. „Ferrari postihly během druhého dne druhé várky testů technické problémy a Vettel kvůli nim naboural ve třetí zatáčce, takže Ferrari také ztratilo nějaký čas opravou,“ popisuje Jakub Knoll.

Testovat se na okruhu u Barcelony bude až do prvního března. Nicméně odpověď na otázku jaká je skutečná rychlost všech týmů se dozvíme až při Velké ceně Austrálie, kterou 17. března odstartuje další ročník mistrovství světa. 

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme