Verstappen vyhrál dominantně Velkou cenu Belgie a navýšil své vedení v čele šampionátu

Velkou cenu Belgie formule 1 po suverénním výkonu vyhrál úřadující mistr světa Max Verstappen z Red Bullu, přestože odstartoval až ze 14. místa.

Spa-Francorchamps (Aktualizováno: 17:08 28. 8. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šťastný Max Verstappen v cíli

Šťastný Max Verstappen v cíli | Foto: Johanna Geron | Zdroj: Reuters

Verstappen vyhrál sobotní kvalifikaci, ale po penalizaci za výměnu motoru o pole position přišel. V neděli však potvrdil nadvládu v této sezoně. Ve 14. závodu si připsal deváté vítězství a upevnil si vedení v průběžném pořadí.

Na druhém místě skončil se ztrátou 18 sekund jeho kolega z Red Bullu Sergio Pérez. Třetí byl po startu z prvního místa Carlos Sainz z Ferrari, který zaostal o dalších deset sekund.

Hned po 1. kole musel na trať safety car. Na konci rovinky Kemmel totiž došlo ke kontaktu mezi Lewisem Hamiltonem a Fernandem Alonsem, po kterém se monopost britského závodníka vymrštil na okamžik do vzduchu a Hamilton musel ze závodu odstoupit. Sedminásobný mistr světa později přiznal, že nehoda byla jeho chyba. V téže zatáčce navíc vypadl ze závodu Valtteri Bottas po kontaktu s Nicholasem Latifim.

Dramatický úvod závodu

Verstappen se už v prvním kole posunul na osmé místo, v osmém byl třetí a ve 12. okruhu šel do čela. Na první místo se bez potíží vrátil i po zastávce v boxech a poté už pouze navyšoval náskok.

„První kolo bylo hektické, snažil jsem se vyhnout potížím, protože se toho přede mnou dělo opravdu hodně,“ řekl Verstappen. „Celý víkend byl neuvěřitelný a chceme víc takových. Proto nesmíme přestat pracovat,“ dodal.

Čtyřiadvacetiletý nizozemský pilot vyhrál potřetí za sebou a ze 14. nebo horší příčky na startu vyhrál jako první jezdec po čtyřech letech. Naposledy se to povedlo v roce 2018 Lewisi Hamiltonovi z Mercedesu ve Velké ceně Německa.

Závěr závodu

Verstappenův týmový kolega Sergio Pérez prožil po nepovedeném startu klidný závod a díky jeho druhému místu získal Red Bull double.

Třetí Carlos Sainz musel po startu z pole position ke konci závodu bojovat vůbec o to, aby dojel na pódiu, protože na něj vyvíjel tlak George Russell. Španělský pilot ale třetí místo udržel.

Ostuda Ferrari na závěr

Dvě kola před koncem zavolalo Ferrari do boxů Charlese Leclerca z pátého místa, aby mu dalo čerstvou sadu měkkých pneumatik, na kterých se měl pokusit zajet nejrychlejší kolo závodu, za které jezdci dostávají bod. To se mu nepovedlo a navíc dostal pětisekundovou penalizaci za překročení povolené rychlosti v boxové uličce, která ho odsunula za Fernanda Alonsa na šestou pozici.

V průběžném pořadí má Verstappen na kontě 284 bodů a míří za obhajobou titulu. Na druhé místo si polepšil Pérez se ziskem 191 bodů. Na třetí místo po dnešní šesté příčce klesnul Charles Leclerc z Ferrari se 186 body.

„Závod byl těžší, než jsme čekali. První dvě kola byla dobrá, ale pak nám odešly gumy a nemohli jsme víc bojovat. Musíme zjistit, proč se nám nedaří, ale pořád jsme na pódiu a to je dobrý výsledek,“ uvedl Sainz.

lis, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme