Závěr mistrovství světa české házenkářky nezvládly. Po prohře s Černohorkami berou osmé místo

České házenkářky na závěr mistrovství světa prohrály v utkání o sedmé místo s Černou Horou 24:28 a obsadily osmou příčku, kterou vyrovnaly své maximum v samostatné historii. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla v neděli v dánském Herningu proti stříbrným olympijským medailistkám z roku 2012 od úvodu ztrácely a po změně stran už manko dotáhnout nedokázaly.

Herning (Dánsko) (Aktualizováno: 12:23 17. 12. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České házenkářky závěr šampionátu v Herningu nezvládly. Po prohře s Černou Horou berou 8. místo

České házenkářky závěr šampionátu v Herningu nezvládly. Po prohře s Černou Horou berou 8. místo | Foto: Dalibor Glück | Zdroj: Profimedia

České házenkářky po páteční porážce od Německa v úvodu play-off o páté až osmé místo vstupovaly do svého závěrečného duelu na šampionátu s cílem vylepšit dosavadní maximum v samostatné historii. Do sestavy se vrátila uzdravená Kovářová, naopak kvůli nemoci tentokrát vypadla Anna Franková.

Češky se v úvodu trápily v útoku a evropské šampionky z roku 2012 v osmé minutě odskočily do vedení 6:1. Trenér Dahl chvíli nato reagoval oddechovým časem a jeho svěřenkyně po sérii pěti branek a trefě Jeřábkové v 19. minutě srovnaly na 7:7. Černohorky, které v pátek podlehly Nizozemsku, pak ale do přestávky znovu získaly čtyřgólové vedení.

2. poločas

Po změně stran se národní tým několikrát mohl ve skóre přiblížit na tři branky, ale pokaždé selhal v útoku. Češkám tak proti bronzovým medailistkám z loňského Eura nevyšla odveta za play-off světové kvalifikace z roku 2019, kdy jim o jeden gól utekl postup.

V závěru zápasu se aspoň dařilo náhradnici Stříškové, která na levém křídle vystřídala unavenou Malou a s pěti góly zaznamenala nejpovedenější zápas na šampionátu. Pětkrát se na české straně prosadily i Šustáčková s Jeřábkovou. Hlavní opora týmu dala v devíti zápasech na turnaji 63 branek a má prakticky jisté prvenství ve střelecké tabulce.

Svěřenkyně kouče Benta Dahla zakončily šampionát s bilancí čtyř vítězství a pěti porážek. Závěr turnaje a vyřazovací boje jim nevyšly a čtyřikrát po sobě prohrály. Do čtvrtfinále mistrovství světa národní tým postoupil teprve podruhé v samostatné historii, osmé místo vybojoval i v roce 2017 pod vedením trenéra Jana Bašného.

Češky poprvé od rozdělení federace čeká olympijská kvalifikace. V dubnu se o účast na hrách v Paříži v jedné ze tří čtyřčlenných skupin utkají s Argentinou, Španělskem a vítězem duelu Německo - Nizozemsko. Na olympiádu se kvalifikují první dva týmy. Na všechny čtyři celky Dahlův výběr narazil na šampionátu.

Mistrovství světa házenkářek v Herningu (Dánsko) - o 7. místo:

Česko - Černá Hora 24:28 (10:14)
Sestava a branky Česka: Kudláčková 1, Novotná - Stříšková 5, Šustáčková 5, Desortová 1, Stellnerová, Kuxová, J. Franková 3, Dresslerová, Zachová 1, Kovářová, Jeřábková 5/1, Malá 3, Jestříbková, Cholevová.
Nejvíce branek Černé Hory: Grbičová 7, Bulatovičová 5. Rozhodčí: Lovinová, Stancuová (obě Rum.). Sedmimetrové hody: 2/1 - 5/3. Vyloučení: 0:5. Diváci: 491.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme