Vystudoval sportovní diplomacii. Nyní uvažuje úspěšný paralympionik Ježek o dráze funkcionáře

Aktivní sportovní kariéru ukončil šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek před více dvěma lety. U sportu ale v různých rolích zůstal dál. Nicméně teď si pohrává s myšlenkou, že nastal čas, aby se právě on pokusil pozvednout sport hendikepovaných u nás.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý paralympionik Jiří Ježek

Bývalý paralympionik Jiří Ježek | Foto: Jan Handrejch / Právo | Zdroj: Profimedia

„Po ukončení profesionální sportovní kariéry jsem pořád sportu nablízku,“ řekl Radiožurnálu Jiří Ježek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejúspěšnější handicapovaný cyklista planety Jiří Ježek už nějaký čas nezávodí. Po zakončeném studiu sportovní diplomacie se ale utvrdil v tom, že by se měl vydat na dráhu funkcionáře. Více si poslechněte v reportáži Jakuba Kanty

Po více než 20 letech za řídítky mezi profíky si to ani jinak Jiří Ježek představit neumí. Když v 11 letech vběhl pod Tatru a přišel o nohu, sport mu hodně pomohl a tak mu teď chce bývalý cyklista vrátit.

„Měl jsem nějaké životní zkušenosti ze sportu, ale odborné věci kolem fungování sportu v jednotlivých zemích, otázky sportovního práva, otázky mezinárodních kultur a mezinárodních vztahů, tohle všechno bylo pro mě strašně důležité, pro každého z nás, kteří jsme tím prošli. Je to začátek,“ myslí si brzy pětačtyřicetiletý Jiří Ježek.

Dvousemestrální studium sportovní diplomacie právě jemu ukázalo, kam by měly směřovat jeho příští kroky. „Moje úplně primární motivace studovat tohle byla pomoc českému sportu hendikepovaných, českému paralympijskému projektu, protože tak jak jsem do něj přišel před nějakými dvaceti lety, tak jsem viděl a zažil jsem ho v absolutním vzestupu, kdy jsme patřili k nejlepším na světě. Dnes český paralympijský projekt ty příčky trochu opustil,“ myslí si Ježek.

K medailím ještě diplom. Bývalí sportovci můžou studovat na vysoké škole sportovní diplomacii

Číst článek

A právě to nejúspěšnějšího handikepovaného cyklistu historie mrzí. „Chtěl bych se trochu posnažit ne vyloženě aktivně, že bych chtěl do toho hnutí okamžitě vyloženě vstoupit, ale chtěl bych spíš směřovat hnutí k tomu, aby se vrátilo na pozice, kde ten sport začínal a kam si myslím, že v České republice patří,“ popsal.

Za vzor dává Jiří Ježek činnost Českého olympijského výboru, kterou před lety v začátcích kopíroval také ten paralympijský a rostl s ním.

„Dneska je to trend ve světě – spolupráce mezi sportem hendikepovaných a sportem zdravých, využívat vzájemně know-how. Něco můžou přinést ti hendikepovaní sportovci do sportu zdravých, naopak zase mohou čerpat a využívat infrastrukturu sportu zdravých. Čistá radost sportovců, když můžou sportovat, může být obohacující pro zdraví sportovce, který třeba občas bojuje s nějakým vyhořením a s nějakou ztrátou motivace,“ řekl Jiří Ježek, šestinásobný paralympijský vítěz.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme