VIDEO: Australský kriketový reprezentant podváděl, důkaz se snažil schovat v kalhotách

Kapitán australské kriketové reprezentace Steve Smith byl donucen odstoupit poté, co jeho spoluhráč Cameron Bancroft podváděl při zápase s Jihoafrickou republikou. Mladík v australském týmu se pokusil nepovoleně upravit míček.

Doporučujeme Kapské Město/JAR Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cameron Bancroft narychlo schovává pásku do kalhot, rozhodčí ho za chvíli přijdou zkontrolovat.

Cameron Bancroft narychlo schovává pásku do kalhot, rozhodčí ho za chvíli přijdou zkontrolovat. | Zdroj: Repro YouTube/Fox Sports

Steve Smith a David Warner se vzdali funkcí kapitána a jeho zástupce na zbytek testovacího zápasu Austrálie v Jihoafrické republice. Reagovali tak na tlak australských fanoušků i politiků po nedovolené manipulaci s míčkem.

I vězni mají právo sledovat kriket, rozhodl indický soud

Číst článek

Během třetího dne přípravného zápasu v Kapském městě kamery zachytily nejmladšího hráče Austrálie Camerona Bancrofta, jak tře míček žlutou páskou, aby zhrubnul. Druhou stranu pak očistil o nohavice.

Když 25letého kriketistu přišli zkontrolovat rozhodčí, rychle hodil pásku do kalhot. Následně byl Mezinárodní kriketovou radou obviněn ze snahy o manipulaci s míčkem zakázanou v pravidlech.

Pod tlakem televizních záběrů Bancroft snahu o manipulaci přiznal s tím, že když viděl své jednání velkoplošné obrazovce, zpanikařil a snažil se důkaz schovat. Řekl také, že se domluvil zkušenějšími spoluhráči v týmu.

„Byla to velká chyba, mluvili jsme o tom. Přišlo nám to jako způsob, jak získat výhodu. Je to poprvé, co se to stalo a už se to nikdy nestane,“ kál se kapitán Steve Smith, jeho zas kamery odhalily, jak svému spoluhráči hrubě nadává.

Původně se nechtěl vzdát funkce kapitána s tím, že „musí pevně sevřít kormidlo“ reprezentace, jenže skandál se rychle rozšířil. Australská sportovní komise (ASC) vyzvala, aby byli z týmu staženi všichni, kdo o podvodu věděli. K situaci se vyjádřil i australský premiér.

„Jsem šokován a trpce zklamán zprávami z Jižní Afriky. Náš kriket je synonymem fair-play, jak mohli být naši hráči takhle zapojeni do podvádění?“ divil se předseda australské vlády Malcolm Turnbull.

Při nadhozech v kriketu je velmi důležitá aerodynamika míčku, hráči ho často různě leští, aby ovlivnili letové vlastnosti, ale používání jakéhokoli cizího předmětu je přísně zakázáno a na podvody je tento sport gentlemanů velmi citlivý.

Případy podvodů nebo pokusů o ně v mezinárodních zápasech jsou však relativně časté, poslední velmi propíraný případ se stal před dvěma lety také v zápase Austrálie s Jihoafrickou republikou, tehdy se ale provili Jihoafričan Francois du Plessis.

Ve zbytku aktuálního testovacího zápasu bude kapitánem Austrálie Tim Paine, který o pokusu nevěděl. Zápas pokračuje za stavu 1:1.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme