Automobilový závodník kritizoval jižanské vlajky mezi fanoušky. Po závodě našel v garáži oprátku

Při nedělním závodu americké automobilové série NASCAR v Alabamě byla v garáži jezdce tmavé pleti Bubby Wallace nalezena oprátka. Jediný černošský účastník šampionátu se v minulých dnech zasazoval o to, aby fanoušci na závody nesměli nosit vlajku Konfederace, která je pro mnohé symbolem otrokářství.

Talladega Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bubba Wallace

Bubba Wallace | Zdroj: Reuters

Vedení NASCAR vlajku z doby občanské války skutečně zakázalo a nedělní nález oprátky začalo okamžitě vyšetřovat.

Konfederační vlajka

Často označována také jako „rebelská vlajka“ nebo „Jižní kříž“. Vlajka pochází z období občanské války v USA zhruba před 150 lety. Dodnes platí za symboly amerického Jihu, ale spojována je hlavně v souvislosti s vlastenectvím a rasismem.

„Uděláme všechno, abychom zjistili, kdo to provedl, a zbavili se ho. Jsme naštvaní a pobouření. Nemůžeme ani dostatečně vyjádřit, jak vážně tenhle odporný čin bereme,“ uvedli v prohlášení představitelé NASCAR.

„Jak už jsme se jasně vyjádřili, v NASCAR není pro rasismus místo a tohle jen posiluje naše odhodlání učinit seriál otevřeným a vstřícným pro všechny.“

Nezlomí mě to, vzkazuje

Wallace označil nalezenou oprátku ve své garáži za opovrženíhodný čin rasismu a nenávisti. „Je mi z toho hrozně smutno. Je to bolestné připomenutí toho, o kolik se ještě musíme jako společnost posunout a jak vytrvalí musíme být v boji proti rasismu,“ uvedl na instagramu.

„Jak říkala moje máma, ‚snaží se tě jen vyděsit‘, a tohle mě rozhodně nezlomí. Budu si i nadále stát za tím, čemu věřím,“ dodal odhodlaně Wallace.

Vlajku Konfederace zakázali v NASCAR v reakci na masové protesty proti rasismu, které vyvolala smrt George Floyda po policejním zásahu. Před nedělním závodem v alabamském městě Talladega přeletělo nad závodištěm letadlo nesoucí obří vlajku Konfederace a protestní nápis.

Vlajky Konfederace vlály i na autech fanoušků mířících na závody v Alabamě:

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme