Švýcarsko 0:0 Česko

Troje hry, tři různé sporty. ‚Naolejovaný Tongan‘ Taufatofua chce v Tokiu konkurovat Dostálovi

Před třemi lety se Riu stal hrdinou sociálních sítí, když na olympijský ceremoniál dorazil v tradiční rohoži a naolejovaný, vloni stejný kousek zopakoval v mrazivém Pchjongčchangu. A nyní Tongan Pita Taufatofua oznámil, že se chce zúčastnit olympijských her v dalším sportu.

Tonga Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pita Taufatofua na zahájení v Riu

Pita Taufatofua na zahájení v Riu | Zdroj: Reuters

„Mým cílem je být prvním sportovcem v moderní éře, který se zúčastní třech po sobě jdoucích olympijských her ve třech různých sportech. A můj příští sport je kanoistika,“ oznámil Tongan Pita Taufatofua na videu pro BBC.

Lyžař z Tongy prožil na sněhu hodinu bolesti a už plánoval Tokio

Číst článek

Nyní 35letý Tongan se proslavil na olympijských hrách v Riu především proto, že na slavnostní nástup coby vlajkonoš své země přišel naolejovaný a oblečený pouze v tradiční rohoži okolo pasu.

Stejný outfit zvolil i o rok a půl později v promrzlé Koreji, kam se kvalifikoval jako běžec na lyžích. Vítězstvím pak bylo jen to, že závod na 15 kilometrů dojel.

„Bylo těžké se kvalifikovat v taekwondu, ještě těžší v běžeckém lyžování. Tohle bude největší výzva a chci získat medaili. Zlatou! Nejen pro Tongu, ale pro celou Polynésii a pro všechny, co sní, že mohou něco dokázat,“ říká.

Kanoistika je možná na Tonze běžnější činností než běžecké lyžování, ani tak nejsou tréninkové podmínky ideální. Taufatofua ale prý nenechá na zemi žádný kámen, který by mohl zvednout, jindy zas zvedá pneumatiky.

Medaili z Tokia 2020 chce ale nejen on, po zlatu touží kompletní světová špička v čele s mistrem světa Josefem Dostálem, který v Japonsku chce doplnit svou medailovou sbírku o tu nejcennější trofej. V plánu má dokonce tři cenné kovy. 

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme