Porovnávání se zdravými lidmi je pro mě ta nejlepší soutěž, říká hendikepovaný běžec Petrusek

Měří jen 138 centimetrů, ale svými výkony inspiruje tisíce dalších sportovců. Hendikepovaný běžec Lukáš Petrusek už má ve svých 29 letech za sebou 30 maratonů.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sezona zimních sportů definitivně skončila a do popředí se postupně dostanou například i velké běžecké akce. Na nich nebude ani letos chybět Lukáš Petrusek. Přestože kvůli vrozenému hendikepu měří jen 138 centimetrů, inspiruje svými výkony tisícovky dalších sportovců. Ve svých 29 letech si vedle svého civilního zaměstnání stihl zaběhnout už třicet maratonů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co o své vášni říká hendikepovaný běžec Lukáš Petrusek

„Hlavní silou byla moje maminka, se kterou jsem jezdil pravidelně do Jizerských hor za babičkou a dělali jsme tam různé výlety a každým rokem jsme ty kilometry postupně navyšovali,“ zmiňuje Petrusek podporu rodiny, díky které prožil i své první sportovní zážitky.

Z fotbalisty běžcem

Protože je navíc velkým fanouškem fotbalu, sledoval i on jako kluk ty největší hvězdy. Hledáním způsobů, jak se pak na hřišti vyrovnat i mnohem vyšším protihráčům, ho pak přivedlo až přímo k běhání.

„Bratr má skoro dva metry, tak přeci jen v hlavičkovém souboji nevyhraju. Tak jsem si říkal, že musím bráchu i kamarády nějakým způsobem uběhat. Takže jsem si postupně musel zvyšovat běžeckou nálož,“ vysvětluje.

Po prvních zkušenostech z domácích soutěží začal Petrusek díky běhu objevovat doslova celý svět. A právě poznávání nových míst ho zároveň motivuje k co nejlepším výsledkům.

„Pro mě je velmi důležité, když jedu na zahraniční závod, poznat zajímavé místo. Pracuji s tím, abych se vyhecoval k totálnímu výkonu. Porovnávání se zdravými lidmi je pro mě ta nejlepší soutěž, taková moje Liga mistrů,“ vypomůže si vášnivý běžec nejslavnější fotbalovou soutěží světa při hodnocení svých vlastních výkonů.

A kdo ho zná, ví, že je maximalista, který dokáže i v maratonu bojovat o každou sekundu. „Největší bolest je vždycky cítit v cíli po záplavě emocí, ale to je ta správná bolest. To je ta radostná bolest, která pak je okořeněna tím běžeckým a sportovním výkonem,“ vysvětluje Petrusek, který si před sebe zároveň staví i v letošním kalendářním roce další velké výzvy.

Miroslav Lenc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme