O takovém zápase sní každý, říká kapitán Jihoafrické republiky Kolisi před finále mistrovství světa v ragby

Měsíc a dvacet dní. Tak dlouho trvá mistrovství světa v ragby a v sobotu se rozhodne o šampionech. Na jedné straně budou stát novozélandští „All Blacks“, na straně druhé jihoafričtí „Springboks.“

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapitán ragbistů Jihoafrické republiky Siya Kolisi během semifinále proti Anglii

Kapitán ragbistů Jihoafrické republiky Siya Kolisi během semifinále proti Anglii | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Profimedia

„Je to střet dvou světů,“ popisuje blížící se finále bývalý reprezentant a trenér ragby Martin Kafka. Nový Zéland a Jihoafrická republika jsou historicky nejlepšími týmy, oba ovládly světový šampionát třikrát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Francii se v sobotu večer odehraje finále mistrovství světa v rugby

A jak říká Kafka, vyznávají jinou filozofii. „Co se týče Jižní Afriky, to je velmi fyzicky založený tým, velmi dobře zorganizovaný. Umí vytvořit jak defenzivní, tak ofenzivní presink, ať už kopím nebo ve skrumáži, ve standardních situacích i ve hře. A na druhé straně je Nový Zéland, který vyznává hlavně filozofii taktického pojetí zápasu. Mají velkou situační inteligenci, velkou herní rychlost.“

Střet dvou různých stylů bude na francouzském národním stadionu sledovat 80 tisíc diváků. Ještě před startem je na programu ceremoniál, vystoupí britský zpěvák Michael Peniman známý jako „Mika“.

A pak už přijdou ragbisté a s nimi velké emoce. „Určitě to bude plné velkých emocí, hlavně před startem zápasu. Ale na to jsme zvyklí, tým je v dobrém rozpoložení. Jen je třeba najít balanc mezi emocemi a strategií. A hlavně si musíme věřit a hrát dobré ragby,“ popisuje obránce Nového Zélandu Sam Cane.

Bronzovou bitvu na mistrovství světa v ragby ovládli Angličané, v dramatickém duelu přetlačili Argentince

Číst článek

Finále bude pro spoustu hráčů vrcholem kariéry. „Mluvili jsme o tom v šatně. Hrát proti All Blacks je vždy velká věc. Ale hrát proti nim ve finále mistrovství světa? O něčem takovém každý hráč sní. A nejspíš to bude největší zápas mého života,“ říká jihoafrický Siya Kolisi.

Bookmakeři před vrcholem mistrovství světa mírně favorizují Nový Zéland. Poslední vzájemný zápas ale ovládla Jihoafrická republika 35:7.

„Pokud se Jižní Africe podaří vytvořit obranný i ofenzivní presink na Nový Zéland, tak se mistrem světa stane Jižní Afrika. Pokud se naopak hráčům Nového Zélandu povede hrát na širokém hřišti, hrát ve velké rychlosti, tak to budou oni,“ myslí si bývalý reprezentant Martin Kafka.

Který z těchto dvou scénářů se naplní, se dozvíme v sobotu večer. Finále ragbyového mistrovství světa mezi Novým Zélandem a Jihoafrickou republikou začne ve 21 hodin v Paříži na Stade de France.

Adam Procházka, spu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme