Macík si na Dakaru dojel pro první etapový triumf, mezi kamiony je druhý před Lopraisem

Martin Macík vyhrál 5. etapu Rallye Dakar a v kategorii kamionů vystřídal na druhém místě Aleše Lopraise, který měl v den svých 44. narozenin blíže nespecifikované problémy a ztratil téměř 40 minut. Ve vedení je i nadále Janus van Kasteren z Nizozemska, jenž ale ve středu za Macíkem zaostal o 24:10 minuty a přišel tak o část náskoku.

Šubajtá (Saúdská Arábie) (Aktualizováno: 16:22 10. 1. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Macík

Martin Macík | Zdroj: Profimedia

Macíkovi k posunu na druhé místo pomohla i Lopraisova pětiminutová penalizace, kterou obdržel dodatečně po úterní 4. etapě. Obhájce prvenství Van Kasteren vede o 21:33 minuty před Macíkem, Loprais je o další čtyři a půl minuty zpět.

Smyslem života je pro mě procestovat svět, říká Valtr. Pouště mám hrozně rád, proto jezdím Dakar, dodává

Číst článek

Mezi automobily se Martin Prokop posunul na 12. místo průběžného pořadí a pokračuje v posunu výsledkovou listinou vzhůru. Motocyklista Martin Michek klesl na 11. místo. Zatímco v automobilech nadále vede Jazíd Rádžhí ze Saúdské Arábie, do čela kategorie motocyklů se vrátil Ross Branch z Botswany.

Účastníci 46. ročníku slavné soutěže ve středu jeli rychlostní zkoušku o délce 118 km v dunách pouště Rub al-Chálí. Předtím museli absolvovat přejezd 500 km.

Prokop obsadil v etapě v kategorii Ultimate 8. místo, v některých výsledcích je devátý. Rychlejší než jihlavský pilot byl Američan Seth Quintero, který nedokončil předešlou etapu a pokračuje mimo oficiální pořadí v kategorii Dakar experience.

Prokop zaostal za vítězným Katařanem Násirem Attíjou o 5:41 minuty, v průběžném pořadí předstihl Guye Davida Botterilla z JAR.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme