Red Bull díky Verstappenovi oslavil na Silverstonu rekordní výhru, druhým místem zaujal domácí Norris

Nizozemský pilot Max Verstappen potvrdil svou dominanci ve formuli 1 i na okruhu v Silverstonu a neohroženě míří za třetím titulem mistra světa. Vyhrál šestou Velkou cenu za sebou, celkově osmou z letošních deseti a se stájí Red Bull se zároveň radoval z vyrovnání rekordu McLarenu z roku 1988. Vítěznou sérii totiž prodloužili o jedenáctý triumf.

Silverstone (Británie) (Aktualizováno: 18:05 9. 7. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen na Velké ceně Velké Británie

Max Verstappen na Velké ceně Velké Británie | Foto: Andrew Boyers | Zdroj: Reuters

Pětadvacetiletý Verstappen si pro další prvenství dojel z pole position. Za sebou nechal i oba domácí Brity: druhý skončil Lando Norris v mclarenu před Lewisem Hamiltonem z Mercedesu, jenž vyrazil z roštu ze sedmé pozice.

„Jedenáct v řadě, to je vážně bláznivé,“ řekl Verstappen v týmovém rádiu. Před 35 lety drželi takto dlouhou sérii McLarenu legendární jezdci Ayrton Senna a Alain Prost. Celkově nizozemský šampion vybojoval pro sebe 43. vítězství.

V čele šampionátu má Verstappen po Grand Prix Británie náskok už 99 bodů na týmového kolegu Sergia Péreze. Ten dnes dojel šestý.

Pro Norrise je druhé místo nejlepším výsledkem dosavadní sezony, kterou třiadvacetiletý jezdec označil za dosud nejtěžší ve své kariéře. Před domácím publikem byl ale Verstappenovi minimálně v první půlce závodu vyrovnaným soupeřem, poprvé se letos dostal na pódium a posunul se na 9. místo celkového žebříčku.

„Udělal jsem, co jsem mohl. Bojoval jsem s Maxem tak dlouho, jak to jen šlo,“ řekl Norris, jenž v cíli ztratil na současného nejlepšího pilota necelé čtyři sekundy. Od 33. do 38. kola přitom vodil pole safety car, poté co se Kevinu Magnussenovi začalo z jeho haasu kouřit.

Za dvojicí Britů si dojel pro životní čtvrté místo Australan Oscar Piastri s McLarenem, Péreze ještě porazil George Russell. Mexický pilot nicméně bezpečně drží druhou příčku v průběžném pořadí.  Mistrovství světa bude pokračovat za dva týdny v Maďarsku a skončí 26. listopadu dvaadvacátou Grand Prix v Abú Zabí.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme