Na Tour závodil s muži, teď je ženou. Transgender sportovkyně na olympiádě výhodu nemá, myslí si

Zhruba před měsícem obletěla sportovní svět zpráva, že letošních olympijských her v Tokiu se poprvé v historii účastní transgender sportovkyně. Laurel Hubbardová z Nového Zélandu bude soutěžit ve vzpírání mezi ženami. Nemyslím si, že by to byla otázka spravedlivosti, říká v rozhovoru pro server iROZHLAS.cz skotská novinářka Phillipa Yorková, která v minulosti ještě jako muž pod jménem Robert Millar patřila k nejlepším vrchařům na Tour de France.

Glasgow Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Když zadáte do vyhledavače jméno Robert Millar, v odkazech na vás jako první vyskočí jméno Philippa Yorková. Není to chyba, jde opravdu o jednu a tu stejnou osobu.

Millar byl na přelomu 80. a 90. let minulého století obávaným vrchařem, který v roce 1984 obsadil konečné čtvrté místo celkové klasifikace Tour a na pódiu pak hrdě stál v puntíkatém dresu pro nejlepšího vrchaře.

Robert Millar se v roce 1984 stal prvním britským cyklistou, který vyhrál soutěž pro nejlepšího vrchaře Tour:

Kromě toho se stal vůbec prvním profesionálním cyklistou, který si změnil pohlaví na ženu. To však otevřeně přiznal až v roce 2017.

V rozhovoru pro iROZHLAS.cz Yorková přiznává, že v době, kdy ji cyklistika živila, nahlížela veřejnost na homosexuály podobně, tak jako v dnešní době na osoby, které si nechaly změnit pohlaví.

Jak se vám líbí letošní ročník Tour a kdo podle vás doveze žlutý dres až do Paříže?
Byla velmi zajímavá už od prvního týdne, když si Juliane Alaphilippe a Mathieu Van der Poel připsali etapová vítězství. Tady v Anglii ale teď hodně sledujeme Marka Cavendishe, protože vyhrává. Ještě před startem Tour byli velkými favority Primož Roglič a Tadej Pogačar, ale když Primož předčasně odstoupil, tak to bude Tadej, který je o úroveň výš nad všemi ostatními. Myslím, že letošní ročník vyhraje. (rozhovor vznikal v průběhu minulého týdne - pozn. red.).

Výhra plná emocí. Cavendish 34. etapovým triumfem na Tour vyrovnal legendu cyklistiky Merckxe

Číst článek

Co stojí za úspěchem slovinských cyklistů, kterým se v posledních letech tolik daří?
Každou chvíli se závodníci z menších zemí pohybují na špici, tak jako jsme to v minulosti ta mé éry viděli třeba u Seana Kellyho a Stephena Roche z Irska. Teď tu máme Rogliče a Pogačara, kteří dokazují to samé. Já osobně doufám, že právě takové úspěchy budou inspirací pro další závodníky z menších zemí, aby se stali těmi nejlepšími.

Na olympiádě to ale bude jiné. Už teď víme, že tam bude chybět Slovák Peter Sagan. Koho tipujete, že by mohl ovládnout trať v Tokiu?
Ano, bude to asi někdo, jako je Sagan. Třeba Alberto Bettiol a nebo Remco Evenepoel. Takové jednodenní závody jsou hodně o taktice, takže zvítězí ten, kdo bude dobře spolupracovat v národním týmu.

Když opustíme cyklistiku, tak letošní olympijské hry budou první v historii, kterých se zúčastní transgender sportovkyně. Vzpěračka Laurel Hubbardová se kvalifikovala minulý měsíc a mnoho jejich soupeřek tvrdí, že je zvýhodněná svoji mužskou minulostí. Myslíte si, že je to fér vůči ženám, se kterými bude soupeřit?
To není otázka, jestli je to fér, ona splnila kvalifikační kritéria a tak může soutěžit. Vím o tom, že se hodně mluví o hladině testosteronu a mužské výhodě, ale Mezinárodní olympijský výbor stanovil pravidla tak, aby byla spravedlivá pro všechny. Jak jsem pochopila, ona má šanci medaili vyhrát, ale neznamená to, že se tak stane.

Olympijské hry v Tokiu zažijí historický moment, soutěžit ve vzpírání bude i transgender sportovkyně

Číst článek

Vy jste byla v minulosti úspěšná v cyklistice, ale v té době bylo asi mnohem složitější bavit se o otázce sexuality. Jak jste se tehdy vyrovnávala s ryze mužským sportovním prostředím ve světě cyklistiky a kdy přesně jste se rozhodla, že změníte svůj život?
Když jsem se rozhodla a začala má změna pohlaví, bylo to hodně jiné, než teď. Hodně věcí se od té doby změnilo a lidé jsou dnes mnohem více informovaní v genderových otázkách, jako jsou vztahy mezi stejným pohlavím. Když jsem se pak vrátila k cyklistice, bylo to už v pohodě.

Robert Millar v roce 2000. | Zdroj: Profimedia

Co byla první věc, co jste udělala po změně pohlaví?
No, první věc byla asi to, že jsme si uvědomila, že teď, když jsem ukončila svůj medicínský přechod, tak je konečně čas na to, abych si užívala život jako žena.

Myslíte si, že by transgender sportovci měli soutěžit s ostatními a nebo by měli mít vlastní olympijské hry?
To je hloupost. Lidé chtějí zapadnout do života, který měli mít. Cílem není povyšovat se nad ostatními a nebo ubližovat prostředí, do kterého přechází.

Transgender lidé jsou mi bytostně odporní, prohlásil Zeman. Štvou ho i sufražetky a Me Too

Číst článek

Co byste vzkázala lidem, kteří vnímají transgender osoby negativně a nadávají jim? Protože podobně se na jejich adresu nedávno vyjádřil prezident Miloš Zeman.
Stejné věci říkali lidé o homosexuálech před třiceti lety a dnes už všichni vědí, že homosexuálové nejsou pro nikoho hrozbou, neničí společnost a ani nejsou nebezpečím pro rodinný život. Myšlenka, že transgender osoby jsou hrozbou pro společnost nemá absolutně žádnou váhu. Jediné, co chceme, je žít a být užiteční, tak jako si přeje být užitečný každý.

Philippa Yorková. | Zdroj: Reuters

Michal Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme