Policie obvinila trenéra stolního tenisu ze zneužití dívek. Sportovní agentura požaduje rázné řešení

Policie na konci května obvinila bývalého trenéra reprezentace kadetek ve stolním tenisu z pohlavního zneužití. Uvedl to server Seznam Zprávy. Případ podle advokáta jedné z dívek Iva Žižkovského vyšetřuje královéhradecká policie. Obviněný řekl, že se stíháním nesouhlasí. Hrozí mu až desetileté vězení.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stolní tenis (ilustrační foto)

Policie na konci května obvinila bývalého trenéra reprezentace kadetek ve stolním tenisu z pohlavního zneužití (ilustrační foto) | Zdroj: pxhere.com | CC0 1.0,©

Trenérovy bývalé svěřenkyně tvrdí, že se k nim muž před zhruba devíti lety choval nevhodně, jednu z nich údajně fyzicky zneužil. V době, kdy byla nezletilá, ji prý masíroval nahou. Další s ním musela spát ve dvojposteli.

Soud řeší případ pohlavního zneužívání dětí na táboře. Chlapce údajně obtěžoval masér

Číst článek

Serveru dívky řekly, že o chování trenéra informovaly Českou asociaci stolního tenisu, asociace ale podle nich nijak nejednala. Její zástupci tehdy uvedli, že trenér veškerá obvinění popřel a šlo podle nich o „tvrzení proti tvrzení“.

Muži následně vypověděli smlouvu reprezentačního trenéra, na klubové úrovni trénoval děti dál.

Když se pak stal vedoucím trenérem a sportovním manažerem Centra mládeže, asociace ho v roce 2015 nebo 2016 zaměstnala znovu. Podle dalších dívek trenér pokračoval v nevhodném chování i v Centru mládeže.

Zástupci asociace Seznam Zprávám řekli, že muž nebyl stíhán ani odsouzen, neměli tedy důvod ho nezaměstnat. Asociace muži podle serveru v minulém roce neprodloužila smlouvu, proces odebrání jeho licence zahájila minulý týden.

Valná hromada

Případem se podle serveru předminulý týden zabývala i Valná hromada České asociace stolního tenisu v pražském hotelu Olympik.

„S děvčaty jsem párkrát mluvil, ale neptal jsem se jich na konkrétní věci. To vůbec ne. To je věc policie. Jen mě zajímalo, o jaké obtěžování nebo případně řeči šlo,“ reagoval předseda výkonného výboru Zbyněk Špaček.

‚Vyjadřujeme velkou lítost.‘ Dominikáni podezírají asi šest svých kněží ze sexuálního zneužívání

Číst článek

Řada delegátů jej ale obvinila ze lži. „Nezávisle na sobě mi (o schůzce se Špačkem) dívky řekly toto: seděl tam hodinu, měl hlavu v dlaních a říkal: ‚To kdybych věděl, kdyby se to stalo mým dětem, tak ho zabiju‘,“ konfrontoval Špačka Richard Brhel s tím, že musí lhát dívky, nebo předseda.

Bývalá reprezentantka Alice Roubalová se na valné hromadě přiznala, že v deseti letech byla pohlavně zneužita. Proto ocenila dívky, které měly odvahu se obrátit na policii. Delegátům také vadilo, že i když už v roce 2012 existovalo vážné podezření, že ze strany trenéra došlo k pohlavnímu zneužití dívek, asociace neudělala nic.

Delegáti nebyli spokojení s vysvětlením vedení. Stejný názor měl i přítomný předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser. „Budu požadovat po vedení asociace jasné a rázné řešení celé situace. Do té doby není Česká asociace stolního tenisu pro Národní sportovní agenturu důvěryhodný partner. Takové věci tolerovat nelze a osobně se zasadím o to, že se celá kauza nezamete pod stůl,“ řekl.

pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme