Jsou to normální kluci a na turnaje patří, říká k návratu ruských sportovců stolní tenista Polanský

Mezinárodní federace stolního tenisu jako první sportovní asociace na základě úterního doporučení Mezinárodního olympijského výboru rozhodla, že umožní s neutrálním statusem start na turnajích Rusům a Bělorusům. Na rozhodnutí zareagovali i čeští reprezentanti Tomáš Polanský a Hana Matelová.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stolní tenista Tomáš Polanský

Stolní tenista Tomáš Polanský | Zdroj: Profimedia

Představitelé federace uvedli, že ruští a běloruští stolní tenisté se budou moci po rok trvajícím zákazu vrátit do soutěží pod přísnou podmínkou neutrality od května. Na vrcholných akcích by je rád viděl i český reprezentant Tomáš Polanský. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si českého stolního tenistu Tomáše Polanského o návratu ruských a běloruských sportovců do soutěží

Je to správné rozhodnutí. Myslím si, že by se měli vrátit na mezinárodní turnaje a mít stejné možnosti jako my. Neměli by trpět za to, co se děje v Rusku. Pro hráče to není fér, protože se sportu věnují celý život, bojují o umístění, výsledky a najednou jim to zakážou. Jenom kvůli tomu, že prezident se rozhodl, že bude válka. Ruští sportovci hrají ligu v Německu, trénují tam a tráví většinu času. Ligová soutěž je tam časově poměrně dost náročná. Sportovce z Ruska neberu jako součást války, jsou to úplně normální kluci,“ tvrdí Tomáš Polanský. 

Na mistrovství světa jednotlivců v jihoafrickém Durbanu od 20. května ale zástupci Ruska a Běloruska startovat nebudou, protože se na něj vzhledem k absenci na akcích nekvalifikovali.     

Bez vlajek, hymny a národních barev. Mezinárodní olympijský výbor je pro návrat sportovců z Ruska

Číst článek

„Je to pohyb na tenkém ledě. Je mi líto sportovců, kteří nemůžou hrát, ale válku na Ukrajině rozhodně nepodporuji a nelíbí se mi. Nedokážu si představit, že proti sobě nastoupí hráčka Ruska a Ukrajinka, což se může stát,“ říká stolní tenistka Hana Matelová.

ITTF v prohlášení uvedla, že jednoznačně odsuzuje válku na Ukrajině a hodlá nadále maximálně podporovat ukrajinskou komunitu stolního tenisu.

Ruské a běloruské hráče pustí do soutěží na základě směrnic, jež Mezinárodní olympijský výbor zveřejnil v úterý. Účast bude zapovězena mimo jiné členům armády těchto zemí a týmům.

apr, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme