Cyklisté v maratonkách: Dumoulin doběhl v závodě na 10 kilometrů druhý, Yates pokořil bájnou metu

Profesionální cyklisté mají po sezoně a každý tráví zasloužené volno jinak. Řada z nich si ale najde čas i na sporty, na které mohou během náročného závodního kalendáře zapomenout. Například Tom Dumoulin či Adam Yates vyměnili cyklistické tretry za běžecké boty a ukázali, že by se prosadili i mezi širší vytrvaleckou špičkou.

Maastricht Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin | Zdroj: Profimedia

Není to tak dlouho, co český cyklista Roman Kreuziger po konci kariéry v rozhovoru pro Radiožurnál Sport přiznal, že nyní bude mít víc času třeba i na běhání.

To Nizozemec Tom Dumoulin, nějdejší mistr světa v cyklistické časovce, na nic nečekal a v rodném Maastrichtu nazul maratonky a zkusil desetikilometrový závod. A výsledek?

Vítěz Gira z roku 2017 udržel tempo s těmi nejlepšími a do cíle doběhl na druhém místě. Časovkářský specialista navíc svůj čas stlačil hluboko pod 33 minut (32:38), což pro lepší představu odpovídá průměrnému tempu 3:16 na kilometr.

Rovnou na maraton

Zatímco Dumoulin se nepouštěl do extrémů, jeho konkurent z profipelotonu – Brit Adam Yates – neváhal a svoji fyzičku otestoval rovnou na 42 kilometrů a 195 metrů dlouhé distanci.

Devětadvacetiletý jezdec týmu Ineos si pro svůj výkon vybral maraton v Barceloně, který se konal o prvním listopadovém víkendu a nevedl si vůbec špatně.

Královskou trať zaběhl pod tři hodiny, čímž prolomil bájnou hranici všech ambiciózních běžců a hodinky mu v cíli ukázaly čas 2:58:43, což odpovídá tempu 4:14 na kilometr.

Mílař cyklistou

V Česku by mohl náročnost cyklistiky a běhu dobře posoudit halový mistr Evropy v běhu na 1500 metrů z roku 2015 Jakub Holuša. Ten už zaběhl desetikilometrovou trať nejlépe za 31:04.

Český rekordman si v uplynulé sezoně vyzkoušel hned několik cyklistických závodů a jak sám v minulosti v rozhovoru pro iROZHLAS.cz přiznal, na kole si na rozdíl od běžeckých závodů sáhl na dno.

mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme