Dvojskifu Vraštila se Šimánkem kvalifikace na olympiádu unikla, další šanci bude mít příští rok

Dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek skončil čtvrtý ve finále B na mistrovství světa ve veslování a nepodařilo se mu tak vybojovat postup na olympijské hry v Tokiu 2020. Na vrcholnou akci příštího roku se v rakouském Ottensheimu v jejich kategorii kvalifikovalo sedm lodí, česká dvojice tak potřebovala k postupu svou závěrečnou jízdu vyhrát.

Ottensheim (Rakousko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dvojskif lehkých vah Jiří Šimánek (vlevo) a Miroslav Vraštil

Dvojskif lehkých vah Jiří Šimánek (vlevo) a Miroslav Vraštil | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková | Zdroj: ASC Dukla

Vraštil se Šimánkem na předešlých dvou světových šampionátech malé finále vyhráli, dnes se jim ale tento výsledek nepodařilo zopakovat. Ještě v polovině trati se drželi v kontaktu s čelem, poté ale nedokázali zachytit nástup Australanů, kteří v závěru podlehli v boji o postup na olympiádu belgické dvojici Niels van Zandweghe, Tim Rys.

Synek pojede na mistrovství světa o medaile. Topinkovou a ženský dvojskif čeká finále B

Číst článek

„Byl to těžký závod. My jsme se strašně dlouho snažili držet v kontaktu, jen v balíku. Dnes nás to ale stálo strašně moc sil. Trošku se změnilo počasí, vítr šel proti a z levé strany, byly tam nepříjemné poryvy, ale my i v tomhle umíme jezdit. Jak nám v semifinále ujelo pravé křídlo, tak dnes nám ujelo levé,“ řekl Vraštil.

Jinak byl s výkonem posádky na MS spokojený. „Jsem pyšný na nás dva, co jsme za poslední dobu udělali za práci a jak jsme tady odjeli všechny čtyři závody,“ podotkl šestatřicetiletý veslař.

O dvanáct let mladší Šimánek přiznal, že blíže k postupu na olympiádu měli Češi v semifinále. „Dnes se vepředu prali o přední místo a my jsme z toho bohužel vypadli dříve, než jsme chtěli. Asi jsme (síly) vypotřebovali na začátku a v konci jsme už neměli z čeho brát. Proto nám to o tolik ujelo. Dali jsme ale do toho všechno. Musíme zabojovat příští rok,“ řekl Šimánek.

Bojím se, že se budu nudit, říká Synkův trenér Doleček o případném konci u profesionálního sportu

Číst článek

V závěru se na jejich výkonu podepsala i frustrace. „Vy víte, že do toho dáváte hodně, více než normálně, a stejně vám to ujíždí. Jen pocit je ubíjející,“ uvedl Vraštil, který se svým parťákem za sebou nechali 23 posádek.

„Startovní pole bylo neskutečné. A to tady ještě asi dalších pět slušných posádek chybí. Je mezi námi asi 15 lodí, které jezdí strašně vyrovnané závody, a my jsme delší dobu na rozhraní áčka a béčka,“ řekl Vraštil, jenž startuje v jediné olympijské kategorii lehkých vah.

Další šanci usilovat o OH budou mít příští rok v dodatečné kvalifikaci. „Možná to bude těžší než letos. V céčku i déčku jsou kvalitní posádky. Budeme se muset připravit a pořádně natrénovat,“ uvedl Šimánek. "Být prostě nejrychlejší," doplnil Vraštil.

V pátek si postupem do finále zajistil olympijskou účast skifař Ondřej Synek, v neděli budou o letenky do Tokia bojovat skifařka Miroslava Topinková a Kristýna Fleissnerová s Lenkou Antošovou na dvojskifu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme