Vondroušová je wimbledonskou šampionkou. Výhrou 2:0 nad Džabúrovou se zapsala do turnajové historie

Markéta Vondroušová vyhrála ve finále dvouhry na Wimbledonu proti světové čtyřce Ons Džabúrové a slaví svůj první grandslamový titul v kariéře. Rodačka ze Sokolova porazila tuniskou tenistku ve dvou setech 6:4 a 6:4. Vondroušová se zapsala do historie jako první nenasazená hráčka, která kdy Wimbledon vyhrála.

Video Londýn (Aktualizováno: 16:51 15. 7. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Vondroušová

Markéta Vondroušová | Foto: Dylan Martinez | Zdroj: Reuters

Vondroušová je první Češkou od roku 2014, která nejslavnější tenisový turnaj vyhrála, tehdy slavila Petra Kvitová. Jako první zvládla Wimbledon vyhrát jako nenasazená hráčka, tedy tenistka mimo prvních 32 míst v žebríčku.

Finále ženské dvouhry na Wimbledonu jsme sledovali ONLINE.

Premiérovou trofej z turnajů „velké čtyřky“ získala na druhý pokus, před čtyřmi lety neuspěla v boji o titul na Roland Garros.

Za vítězství inkasuje prémii 2,35 milionu liber (65 milionů korun), Džabúrová obdrží polovinu. Česká tenistka se také posune ze 42. místa světového žebříčku do první desítky.

Svěřenkyně trenéra Jana Hernycha dokonala v Londýně překvapivé tažení na travnatém povrchu, který dosud neměla v oblibě. Dosud nejlépe skončila ve Wimbledonu předloni ve 2. kole. Džabúrová neuspěla ve wimbledonském finále ani na druhý pokus, vloni prohrála s Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu. 

Průběh zápasu

Vondroušové se nepovedly první dva gamy v zápase, proti aktivní Tunisance tropila chyby a ztratila hned své první podání. Stav 0:3 odvrátila, když ve výhodě brejkla soupeřčin servis, následně vyrovnala. Stejný scénář pak vedl ke stavu 4:4.

Několik zkažených laciných míčků v podání Džabúrové dostaly uklidněnou Češku do sedla a s velkým klidem zvládla závěr setu, který nakonec vyhrála 6:4. Tunisanka zamířila po konci první sady, ve které zahrála 15 nevynucených chyb, uklidnit se do šatny.

Světová čtyřka pak za mohutného aplausu publika odvrátila špatně rozehraný druhý set, když při podání Vondroušové otočila stav 0:40. Džabúrové se dařilo soupeřku nahánět po celém kurtu, česká tenistka poprvé v zápase výrazněji nestíhala a prohrála tři gamy v řadě.

Stejně jako v první sadě se ale čtyřiadvacetiletá Češka z nezdarů oklepala a dotáhla na stav 4:4. Když následně poslala Džabúrová poslední míček deváté hry do sítě, bylo jasné, že Vondroušová je jeden game od úspěchu.

V tom si počínala skvěle. Svým silným podáním nedala soupeřce příliš šancí a rozhodující hru vyhrála s jednou ztrátou. Následně padla v slzách k zemi a za mohutného potlesku Centre Courtu začala zpracovávat fakt, že poprvé v kariéře vyhrála grandslamový titul.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme