Začíná nabité Roland Garros, obhájí Krejčíková? ‚Když chytne lauf, může dojít daleko,‘ věří Strýcová

Druhý grand slam letošního roku je tady, Roland Garros startuje v neděli 22. května. Rekordní počet třinácti titulů může rozšířit Rafael Nadal. Mezi ženami pasují experti do role favoritky Igu Šwiatekovou. Jak si povedou čeští tenisté a obhájí Barbora Krejčíková dvojnásobný triumf z loňska? „Když vyhraje první dvě, tři kola a chytne lauf, může dojít daleko,“ řekla v rozhovoru pro iROZHLAS.cz bývalá česká reprezentantka Barbora Strýcová.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Krejčíková s oběma trofejemi z French Open

Barbora Krejčíková s oběma trofejemi z French Open | Foto: Gonzalo Fuentes | Zdroj: Reuters

„French open jsem ze začátku neměla v oblibě, ani jsem neměla dobrou bilanci. Pořád je to nejméně oblíbený grand slam. Ale našla jsem si k němu cestu, zahrála jsem tam i hezké zápasy, dvakrát jsem byla ve 4. kole singlu a jednou v semifinále deblu,“ vzpomíná na Roland Garros Barbora Strýcová, bývalá jednička a wimbledonská vítězka ve čtyřhře.

Návrat po zranění a hned obhajoba Roland Garros. ‚Hlavně chci zůstat zdravá,‘ zdůrazňuje Krejčíková

Číst článek

Na Paříž má ještě lepší vzpomínky Barbora Krejčíková, jež loni triumfovala v singlu i deblu. Před startem letošního ročníku si určila jasné cíle: „Hlavně být zdravá a nevypadnout v prvním kole.“

Dokáže trofej obhájit? „Byla kvůli zranění dlouho mimo. Bude záležet, na koho v prvních kolech narazí. Když vyhraje první dvě, tři kola a chytne lauf, může dojít daleko,“ věří Strýcová.

Jako první se jí postaví domácí Diane Parryová, kterou navíc potáhnou po dvou letech koronavirových restrikcí tribuny plné fanoušků, což speciálně ve Francii zahraničním soupeřkám hodně přitíží. „Jsou to specifičtí fanoušci. Stačí jednou hodit raketou a hned bučí. Neskutečným způsobem podporují vlastní hráče, někdy i narušují hru. Ale to k tomu patří,“ dodává pětinásobná vítězka Fed Cupu.

Favoritkou je Šwiateková

Největší šance má podle bookmakerů i podle Strýcové mistryně z roku 2020 Iga Šwiateková. Dvacetiletá Polka zaútočí na prvenství v neuvěřitelné formě, po úspěšném finále v Římě slavila 28. výhru za sebou, pátý titul v řadě a osmý celkově.

Kromě Simony Halepové, Pauly Badosaové nebo Ons Jabeurové ji zkusí potrápit třeba i o rok mladší Emma Raducanuová, která se na úvod utká s českou kvalifikantkou Lindou Noskovou. Britská vycházející hvězda a vítězka loňského US Open ovšem na antuku není zvyklá. Mezi dospělými ji poprvé zažila teprve před měsícem v zápase Poháru Billie Jean Kingové proti svěřenkyním Petra Pály. 

„Na antuce jsem ji viděla, musí se na tom ještě pořádně naučit klouzat a hrát trochu jiný tenis. V Paříži je navíc antuka jiná než jinde, trochu taková mouka, krásný poprašek. Bude se s tím muset poprat. Linda tak nemá co ztratit a klidně může vyhrát,“ myslí si Strýcová. 

Naopak ostatní Češky, Petra Kvitová, Karolína Plíšková, Karolína Muchová a Tereza Bouzková, rozehrají soutěž v rolích favoritek. Terezu Martincovou čeká žebříčkově podobně postavená Shelby Rodgersová z USA.

Nezastavitelný Alcaraz

Stejně jako kraluje mezi ženami Šwiateková, dominuje posledním měsícům mezi muži teenager Carlos Alcaraz. Vyhrál Miami Open, pak Madrid Open. A světoví plejeři nešetří chválou. Španělův vzor, Novak Djoković, má jasno: „Letos je nejlepší.“ Stejně se vyjádřil i Alexander Zverev.

Tenista Alcaraz potvrdil skvělou formu a získal titul z Madridu. Cestou porazil i Djokoviće s Nadalem

Číst článek

„Nevím, jestli je nejlepší. Ale je skvělý. Překvapuje mě, jak zvládá těžké situace a vypjaté momenty. Řeší to s klidem a je hodně pozitivní. Nenechá se tou negací ovlivnit,“ obdivuje Alcaraze také bývalá česká reprezentantka, která ale favorizuje Rafaela Nadala. „Pro mě je pořád nelepší Rafa, i když bojuje se zraněními,“ podotýká Strýcová.

Majitel rekordních 21 grand slamů a 13 titulů z Roland Garros může ale už ve čtvrtfinále narazit na jedničku Novaka Djokoviće. Na šanci číhají ještě například Daniil Medveděv, Alexander Zverev nebo Stefanos Tsitsipas.

A co Češi? „Nemám velká očekávání. Jiří Lehečka hraje dobře, nedávno v Rotterdamu došel do semifinále, ale zase má těžkého soupeře. David Goffin je pan hráč,“ říká Strýcová. 

S Lehečkou sbíral zkušenosti v březnovém Davis Cupu ještě Tomáš Macháč. „Jsou to noví, čerství kluci. Potřebují hlavně hrát. Mají talent a makají, ale teprve začínají,“ upozorňuje Strýcová. Lehečku v Paříži doplní ještě jednička Jiří Veselý a debutant na French Open Zdeněk Kolář.

Barboa Strýcová na Roland Garros v roce 2018 | Foto: Gwendoline Le Goff | Zdroj: Panoramic, Reuters

Roland Garros startuje v neděli 22. května. Letos navíc s malou změnou, v pátém setu rozhodne desetibodový tie-break, nikoliv rozdíl dvou her. Navíc se v tomto směru sjednotí všechny grand slamy. 

„Je to správně, viděli jsme nekonečné souboje například ve Wimbledonu,“ poukazuje Strýcová na jedenáctihodinový zápas mezi Johnem Isnerem a Nicolasem Mahutem z roku 2010.

Živé vstupy nabídne po celý turnaj, tedy až do 5. června, stanice Radiožurnál a Radiožurnál Sport. Přímo v Paříži už je zpravodaj Českého rozhlasu Jaroslav Plašil.

Adam Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme