Vondroušová je wimbledonskou semifinalistkou, zvládla bitvu se světovou čtyřkou Pegulaovou

Markéta Vondroušová postoupila poprvé ve své kariéře do semifinále Wimbledonu, poté co porazila světovou čtyřku Jessicu Pegulaovou 6:4, 2:6 a 6:4. Čtyřiadvacetiletá tenistka v rozhodujícím setu otočila nepříznivý stav 1:4. V boji o londýnské finále vyzve Ukrajinku Elinu Svitolinovou. Držitelka olympijského stříbra si semifinále grandslamu zahraje poprvé od roku 2019.

Londýn (Aktualizováno: 16:56 11. 7. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Vondroušová

Markéta Vondroušová | Foto: Dylan Martinez | Zdroj: Reuters

Vondroušová si opět posunula wimbledonské maximum, dosud zde skončila nejlépe předloni ve 2. kole. V minulém roce nestartovala kvůli zranění zápěstí. Českou tenistku navíc ještě čeká osmifinále čtyřhry, s krajankou Miriam Kolodziejovou budou čelit australsko-belgickému páru Storm Hunterová, Elise Mertensová.

Dostala jsem výprask, říká po vyřazení z Wimbledonu Kvitová. Turnaj ale negativně nehodnotí

Číst článek

Česká tenistka proti Pegulaové nikdy nehrála a první set začala hororově, kdy po čtyřech ztracených bodech v řadě prohrála první gem 15:40. Následně se ale hra vyrovnala a obě hráčky začaly těžit hlavně z povedených returnů – v první části zápasu si vzájemně vzaly 5 podání. 

Klíčový devátý gem ale zvládla těsně Vondroušová a ujala se v zápase vedení.

V druhé sadě se výkon favoritky zápasu zlepšil a Vondroušovou trápila výběhy na síť a větší aktivitou. Rodačka ze Sokolova si připsala několik nevynucených chyb, kvůli kterým ztrácela i během svého servisu.

Pegulaová tak celkem jednoznačně ovládla set 6:2, povedený úsek zápasu zakončila dalším úspěšným kraťasem.

Vondroušová ožila po přerušení

V rozhodujícím setu už šlo o boj o každý míček a k vidění byly dlouhé, pestré a divácky atraktivní výměny. Pegaluová svá první dvě podání ubojovala ve shodě, Vondroušová jí ve čtvrté hře příliš snadno přenechala své podání a Američanka šla do trháku. Tempo zápasu vzápětí přerušilo zavírání střechy kvůli blížícímu se dešti.

Po dvacetiminutovém přerušení přišla za stavu 1:4 vzpruha pro Vondroušovou – bezchybně zvládla své podání a následně se dvěma krásnými body dostala opět do hry. Především za těžký volej při rychlém přesunu si vysloužila velký potlesk publika i soupeřky. Následně vyrovnala na 4:4 a v napínavém závěru deváté hry si zajistila mečbol.

Ten využila na jedničku, svým silným podáním (v utkání 7:0 na esa) zahnala Pegulaovou do defenzivy, zvítězila 40:15 a postoupila do svého druhého grandslamového semifinále v kariéře. O první finále od Roland Garros v roce 2019 zabojuje ve čtvrtek.

Do čtvrtfinále se ve čtyřhře dostali Adam Pavlásek s Uruguaycem Arielem Beharem, kteří přehráli chorvatské duo předloňských vítězů Wimbledonu Nikolu Mektiče a Mateho Paviče 6:4, 3:6, 7:5. V

e stejné fázi je v ženském deblu také Marie Bouzková se Španělkou Sarou Sorribesovou. Maďarsko-belgický pár Anna Bondárová, Greet Minnenová porazily 6:3, 3:6, 6:3.

Výsledky Wimbledonu

Ženy - dvouhra:
Vondroušová (ČR)
- Pegulaová (4-USA) 6:4, 2:6, 6:4, Svitolinová (Ukr.) - Šwiateková (1-Pol.) 7:5, 6:7 (5:7), 6:2.

Ženy - čtyřhra:
Bouzková
, Sorribesová (ČR/Šp.) - Bondárová, Minnenová (Maď./Belg.) 6:3, 3:6, 6:3, Strýcová, Sie Šu-wej (ČR/Tchaj-wan) - Garciaová, Stefaniová (Fr./Braz.) 7:6 (7:5), 6:4,  

Muži - dvouhra:
Pavlásek
, Behar (ČR/Urug.) - Mektič, Pavič (9-Chorv.) 6:4, 3:6, 7:5, Djokovič (2-Srb.) - Rubljov (7-Rus.) 4:6, 6:1, 6:4, 6:3 

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme