Shiffrinová musí najít novou motivaci, říká legendární lyžař Stenmark o nové rekordmance

Americká lyžařka Mikaela Shiffrinová si o víkendu v Aare zajistila své 87. vítězství ve Světovém poháru, čímž překonala rekord legendárního švédského lyžaře Ingemara Stenmarka. Dvojnásobný olympijský vítěz má pro novou rekordmanku slova chvály a upozorňuje, že pokud si má osmadvacetiletá závodnice udržet svou formu, musí na překonaný milník rychle zapomenout.

Aare (Švédsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mikaela Shiffrinová

Mikaela Shiffrinová | Foto: Denis Balibouse | Zdroj: Reuters

„Rekord jsem překonal dlouho předtím, než jsem skončil kariéru. Bylo to v tu chvíli hezké, ale pak už jsem na to nemyslel. A myslím, že ani ona se o něj už příliš starat nebude. Jen se musí najít nějaké jiné motivace. Když je člověk v tomto světě už nějakou dobu a hodně toho vyhrál, je to někdy těžké,“ řekl o Shiffrinové Stenmark pro web Mezinárodní lyžařské federace.

Shiffrinová je rekordní. Po 87. výhře ve Světovém poháru překonala legendárního Stenmarka

Číst článek

Švédský reprezentant stanovil rekord 86 vítězství na Světovém poháru už v roce 1981. Od té doby se objevilo několik kandidátů na překonání tohoto milníku, Marcel Hirscher ale předčasně ukončil kariéru a výkony Lindsey Vonnové ovlivnily zranění. Na rekord si tak sáhla až Američanka Shiffrinová.

Zatímco Stenmark nastřádal svou sbírku vítězství výhradně ve slalomu a obřím slalomu, Shiffrinová už okusila triumfy i v jiných disciplínách.

„Začíná se jí velice dařit i v super-G. Umí dobře zajet i sjezdové závody, takže i to pro ní může být novou motivací,“ řekl Stenmark o lyžařce, která se stejně jako bývalý rekordman specializuje především na točivé disciplíny.

Shiffrinová odmala platila za jeden z největších lyžařských talentů na světě, když už v 16 letech vybojovala první umístění na stupních vítězů. Svůj první z 86 triumfů na Světovém poháru získala o rok později.

„Zaslouží si ten rekord víc než kdokoliv jiný. Je kompletní lyžařkou - má dobrou techniku, fyzickou sílu a navíc je i chytrá. Nemusí ani závodit na sto procent své rychlosti. Ví, že ostatní musí jet na pokraji svých schopností, aby ji porazili, a tím pádem budou dělat chyby,“ měl Stenmark pro Američanku pouze slova chvály.

V čem stále Shiffrinová na legendárního lyžaře ztrácí, jsou olympijské medaile. Zatímco Stenmark získal dvě zlaté a bronz, rodačka z Colorada má ve vitríně „pouze“ dvě zlaté.

Tato sbírka mohla být širší, kdyby v loňském roce překvapivě neselhala na olympiádě v Pekingu. Ve 28 letech ale bude mít minimálně dvě příležitosti Stenmarka opět překonat.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme