V Praze odstartoval závod historických aut 1000 mil československých. Do Bratislavy míří 115 posádek

Na startu byly i vozy, co jely první ročník závodu v roce 1933 | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

V Praze odstartoval vzpomínkový závod historických vozidel 1000 mil československých. Poprvé se jel před 90 lety v roce 1933 a vedl do Bratislavy a zpět. Téměř stejnou trasu ve čtvrtek s historickými vozy jede celkem 115 posádek.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První posádka vyjela z Opletalovy ulice v Praze na trať do Bratislavy ve čtvrtek v 6. hodin ráno. Už předtím ale k vozům proudily řidiči s věcmi na cestu a prováděli poslední kontroly před jízdou. Někteří k tomu zvolil dobové oblečení, jíní zase tematické kombinézy.  

Další auta startovala v minutových intervalech, poslední od budovy Autoklubu ČR odjelo před 8. hodinou. K Bratislavskému hradu měly vozy začít přijíždět před 17. hodinou odpoledne.

Někteří měli oblečení dokonale sladěné k autu | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Startující automobily musí být podle pravidel vyrobené do modelového roku 1939. Některé tak pamatují i první ročník závodu. „Na startu budou i tři vozy, které jely původních 1000 mil československých. Aero 750 Sport bylo postaveno speciálně pro tento závod, s vozem Praga Alfa v roce 1933 zvítězil Ing. Petr Mucha, třetím vozem bude Tatra 77 z roku 1934,“ uvedl ředitel soutěže Jiří Patočka.

Organizátoři se snažili letošní ročník a trasu přiblížit co nejpůvodnější podobě, aby oslavili 90. výročí od prvního startu. Ostatní řidiče prosí o ohleduplnost – vozy totiž nejsou přizpůsobené na hustotu současného provozu a nemají jízdní vlastnosti moderních aut.

Roli startéra se chopil ministr dopravy Martin Kupka | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Je to historické vozidlo, nezabrzdí na místě jako ty nové. Nemá ABS, SRS, nemá protiskluzy. Je to prostě mechanická záležitost, a to je potřeba brát v potaz,“ popsal pro Radiožurnál Václav Kafka z Federace klubu historických vozidel.

Celý závod vyvrcholí v sobotu 17. června po 17.00 hodině před budovou Národního technického muzea, kde se nachází cílová rovinka. Pro zájemce je připraven i doprovodný program.

zuj, hbc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme