Žena se otrávila hořkou cuketou. ‚Toxin v tykvovité zelenině bývá, před vařením ji ochutnejte,‘ radí lékaři

Žena ze Zlína skončila po konzumaci cukety na jednotce intenzivní péče. Cuketa byla hořká, žena se otrávila cucurbitacinem. K otravám tykvovitou zeleninou podle toxikologického centra v Praze dochází, zatím se ale nikdy nejednalo o tak závažný stav jako ve Zlíně.

Zlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cuketa

Cuketa | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Čtyřiapadesátiletá žena zkonzumlovala hořkou cuketu. Následně se u ní projevila otrava toxinem cucurbitacinem a skončila na jednotce intenzivní péče v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně.

Za houbu považují i záchodovou štětku. Aplikacím na určování hub v mobilu se nedá věřit, říká odborník

Číst článek

Žena měla těžký průjem, otok sliznice žaludku, tlustého střeva a výrazné změny na játrech. Podle mluvčí nemocnice Dany Lipovské si její stav vyžádal šestidenní hospitalizaci.

„Podle odborníků může být cucurbitacin přítomný v tykvovité zelenině, třeba v právě v cuketách. Lékaři doporučují, aby lidé kousek takové zeleniny raději ochutnali ještě před tepelnou úpravou a nekonzumovali ji v případě hořké nebo jinak podivné chuti,“ doporučila Lipovská.

Z nemocnice už byla nemocnice žena propuštěna a léčí se doma.

Podle toxikologického informačního střediska Všeobecné Fakultní nemocnice v Praze k otravám po snědení hořké cukety dochází, zatím se ale nikdy nejednalo o tak závažný stav jako ve Zlíně.

Blanka Kovandová, kac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme