Cesta třeboňského kapra na vánoční stůl může trvat i několik let

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik času uplyne od chvíle, kdy se váš vánoční kapr nasadí do rybníka, do momentu, kdy se do křupavého rybího řízku při štědrovečerní večeři zakousnete? Může trvat i několik let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prodej vánočních kaprů

Prodej vánočních kaprů | Zdroj: ČTK

„Teď tam probíhá příprava zátahu. Musíme počkat na pěšáky, než si navážou lano, tak bude povel pro obě strany, jak pro pěšáky, tak pro nás tady pro hajný a začne následující zátah," komentuje výlov Opatovického rybníka jeden z třeboňských rybářů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cestu třeboňského kapra sledovala redaktorka Mária Pfeiferová

„Když rybu sem ke kádišti přitáhnou, tak vedoucí lovu, který je na prostřední lodi, dá povel netahej, povolí se a začne se síť jádřit. To znamená, že rybu dostaneme do takového menšího prostoru a začneme je keserama vydávat. To znamená, že se začne ryba třídit,“ vysvětluje Jan Hůda z Rybářství Třeboň.

Po vylovení a vytřídění čekají kapři i několik měsíců na svou chvíli v třeboňských sádkách. Tam se takzvaně „vylehčují" - nekrmí, aby ztratily přebytečný tuk a byly tak chutnější. Těsně před Vánoci se kapr vyloví ze sádek a rozváží do všech koutů České republiky.

„Každý den vyjíždí tak kolem 13 kamionů, pohyb ryb je obrovský. Ryby se odtud vozí do Austrálie, vozí se po celé České republice, na Prahu. Cesty jsou dlouhý,“ dodává Hůda.

Třeboňského kapra si můžete koupit na různých místech, ale nejlepší je vybrat si toho pravého přímo na třeboňských sádkách.

Michaela Vydrová, Mária Pfeiferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme