Francouzští zemědělci varují před nedostatkem mléka. Kvůli suchu jim chybí krmivo pro krávy

Francie se nadále potýká s historickým suchem. Nepomohly ani nedávné silné bouřky, při kterých voda vyplavila několik stanic metra v Paříži. Víc než 80 procent francouzských departementů zavedlo omezení na využívání vody – zalévání zahrad, zavlažování polí nebo napouštění bazénů. Některé jaderné reaktory kvůli suchu omezily produkci. Zemědělci se obávají nedostatku krmiva na zimu a varují před nedostatkem některých výrobků jako třeba mléka.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Od každé krávy máme o dva až tři litry mléka méně. Jestli bude sucho pokračovat, tak naše produkce bude dál klesat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Francouzští chovatelé krav varují před nedostatkem mléka

Zemědělec Yves de Fromentel hospodaří asi 80 km od Paříže. Každý den v osm hodin ráno začíná dojit krávy.

„Nejdřív odstříkneme trochu mléka, abychom zjistili, jestli je v pořádku. Kdyby nebylo, tak by v něm byly hrudky.“

Stážista Clément v kovovém sudu metličkou promíchává mléko, které nemíří do sýrárny, ale už se na něj těší telata:

„Znám farmáře, kteří prodávají své krávy, protože už pro ně nemají dost krmiva. To znamená, že se na trh najednou dostane hodně masa. Pak by nám ale mohlo chybět. V globalizovaném propojeném světě se ale nejspíš najdou jiní dodavatelé, klidně na druhém konci světa. Výrobky ale nemusejí mít tu stejnou kvalitu.“

Farmář Yves de Fromentel vzpomíná na podobné sucho ze 70 let. Počasí v posledních letech podle něj ale přináší podstatně víc extrémů. V některých oblastech Francie v létě zažili období, kdy odpolední teploty přes měsíc neklesly pod třicet stupňů.

Vlny veder způsobují vysychání řek a vodních toků napříč kontinenty. Závislé jsou na nich miliony lidí

Číst článek

„Myslím, že je to přímý důsledek industrializace. Kolem mě jsou samá velká hospodářství, statky, které mají 500 až 1000 hektarů. Všechny jsou zautomatizované, protože pracovní síla je příliš drahá nebo už ji ani nenajdete. V těchto farmách jsou pravidelná pole, aby tam mohli na strojích zapnout navigaci a už se o ně nemuseli starat.“

Pastviny, na kterých se pasou Yvesovy krávy, jsou spálené. Proto je už teď krmí senem, které pro ně měl připravené na zimu.

„Tahle stodola byla plná sena. Za poslední měsíc jsme odtud vzali 25 balíků. Normálně ho kravám začínáme dávat až v říjnu, do té doby by se měly pást venku.“

Francouzské ministerstvo zemědělství už ohlásilo první sérii opatření na pomoc farmářům v boji proti suchu. Zemědělcům chce přispět na krmivo, aby se nemuseli zbavovat zvířat. Úřady zároveň udělily výjimku producentům sýru Salers. Běžně se totiž tento typ sýra může vyrábět jen z mléka krav, které žerou trávu na pastvinách.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme