Autor

Dalibor Zíta

Co dělám v rozhlase:

Pro stanici Český rozhlas Jazz edituji webové stránky a sociální sítě, příležitostně točím a upravuji videa a natáčím pořad Stop Time

V Rozhlase jsem začínal na stanici Rádio Česko přípravou proudového zpravodajského vysílání a pořady o marketingu a médiích. Později jsem se podílel na přípravě vysílání Českého rozhlasu Plus, natáčel jsem reportáže a příspěvky pro pořad Magazín Leonardo, moderoval jsem také jako jeden z autorského týmu pořad Leonardo Plus a Natura a pro Radio Wave jsem natáčel pořad Přes čáru a také jednotlivé reportáže. 

Co mě baví:
Na prvním místě je u mě hudba. Sám hraji na akordeon a kytaru a organizuji hudební akce. Zabývám se takzvaným buskingem, neboli pouliční performancí ve veřejném prostoru.

RSS autora

Články autora

|Dalibor Zíta |nepoužívat - Věda

Ohrožení obojživelníci. Posypová sůl mění pohlaví žab, vývoj ovlivňuje i dubové listí

Vědci z americké Yaleovy univerzity zjistili, že posypová sůl, kterou silničáři používají v zimních měsících na namrzlé silnice, může ovlivnit pohlaví potomků žab. Na základě pozorování zjistili, že u pulců v okolí silnic se objevuje výchylka v poměru pohlaví. Převažuje počet samců. To pak potvrdil také experiment. Biologové přišli zároveň na to, že vliv na vývoj žab má také rozkládající se dubové listí.

|Dalibor Zíta |Člověk

Kvadruplegik Ian díky implantátu v mozku opět hýbe rukou. Hraje i na kytaru

Lidé, kteří ochrnuli po celém těle, mají zase o něco větší naději, že se jednou budou moci opět hýbat. Může za to zařízení, které pomocí mozkového implantátu pomohlo vůbec poprvé člověku s celkovým ochrnutím těla opět pohnout rukou. Výzkumný lékařský tým ze státní univerzity v Ohiu vyvinul techniku nervového bypassu, díky které se jim u ochrnutého pacienta podařilo opět přenést povel z mozku do svalů.

|Dalibor Zíta |Zprávy z domova

Žloutenka typu C je rozšířenější, než se čekalo. Má ji 80 tisíc Čechů

Výsledky nejnovější studie, kterou provedla Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové, ukazují, že mezi dospělými v České republice je případů nebezpečné žloutenky typu C mnohem více, než kolik odborníci očekávali. Chronickou formou hepatitidy typu C prý trpí více než 80 000 Čechů. To je zhruba osmkrát víc, než uváděly dosavadní statistiky.