Administrativní zátěž podnikatelů by se mohla v budoucnu snížit

Snížit administrativní zátěž podnikatelů chce vládní novela zákona, kterou dnes v prvním čtení podpořili poslanci. Norma například ruší povinnost České obchodní inspekce kontrolovat dodržování hygienických předpisů v obchodech a restauracích, protože stejnou pravomoc už vykonává hygienická služba.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

podnikání, byrokracie - ilustrační foto

podnikání, byrokracie - ilustrační foto | Foto: Alena Palečková

Návrhem se teď bude zabývat sněmovní hospodářský výbor a příští pátek by ho mohla sněmovna schvalovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda sněmovního hospodářského podvýboru František Sivera z ODS a Předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda se vyjadřují k možnému snižování administrativní zátěže podnikatelů.

Předseda sněmovního hospodářského podvýboru František Sivera z ODS ve schválení doufá: "Každé snížení administrativní zátěže je potřebné pro podnikatele v České republice, hlavně v tomto období nelehké ekonomické stagnace. Ušetřené peníze pomohou podnikatelům, kteří je buď investují, nebo z nich přežijí toto složité období."

"Změna pochází z Ministerstva průmyslu a obchodu. Koordinace ostatních misterstev není dostatečná a největší zatěžovatelé, Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo zdravotnictví, k tomu přistupují zcela laxně. Pokud do budoucna nedojde k tomu, že si to nevezme za své vláda a premiér a nebudou tlačit exekutivní orgány ke snižování administrativní zátěže, tak bude obtížné se někam posunout," dodává František Sivera.

Norma by měla konkrétně pomoci podnikatelům od duplicit a nadbytečných kontrol. "Dneska je největší problém pro každého podnikatel, že mimo svého podnikání se musí věnovat státním orgánům a kontrole, která kontroluje co chce, jak dlouho chce a zdržuje podnikatele bez náhrady, " říká Sivera.

Předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda normu vítá a uznává, že podnikatelům snížení administrativní zátěže pomůže. Pochybuje ale o 1,3 miliardě korun, která by se měla snížením ušetřit: "Mám obavy, že v našem podnikatelském prostředí nenastane žádná výrazná úleva, tak abychom to pocítili."

Před dvěma roky vyhlásilo Ministerstvo průmyslu a obchodu plán, snížit administrativní zátěž podnikatelů o dvacet procent do roku 2010. Podle Dandy tento plán určitě pomohl, ale ideální podmínky to ještě nejsou.

Přestože je v České republice přes 900 tisíc podnikatelů, není podle Bedřicha Dandy možné, aby se podobně jako u dopravních odborářů podařilo uskutečnit stávku za snížení administrativní zátěže.

Ondřej Černý, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme