Firmy pod vlivem koronaviru: Apple omezil výrobu, Airbus dočasně zavřel továrnu, docházejí hokejky

Rozšíření nákazy koronavirem má dopady i na průmysl a obchod. Firmy, jako je například americká technologická společnost Apple, mají v Číně několik továren a jsou na dodávkách zboží z Asie závislé. Výpadky ve výrobě řeší i Airbus anebo automobilka Fiat Chrysler, informují média. V Česku zatím firmy problémy s dodávkami neřešily, v budoucnu ale mohou mít potíže odběratelé elektronických součástek.

Čína Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Balení s iPhonem X

Společnost Apple uzavřela všechny své obchody v Číně. Ilustrační foto. | Foto: Peter Nicholls | Zdroj: Reuters

Apple představil výhled tržeb na druhé finanční čtvrtletí před třemi týdny. Už v pondělí 17. února firma oznámila, že cíle nedokáže splnit. „Celosvětová nabídka našich výrobků bude omezena. Výrobu po oslavách čínského nového roku jsme sice obnovili, ale s ohledem na zdraví našich pracovníků pomaleji, než jsme čekali,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí společnosti Kristin Huguet Quayleová.

Automobilka Fiat Chrysler přerušila kvůli koronaviru výrobu aut v srbské továrně. Chybí jí součástky z Číny

Číst článek

Druhé finanční období končí v březnu a Apple podle ČTK očekával tržby od 63 do 67 miliard dolarů. Vloni v tomto období firma utržila asi 58 miliard dolarů.

Omezení prodeje v Číně

Nové iPhony firma nevyrábí přímo v ohnisku nákazy ve Wu-chanu. Všechny továrny navíc po svátcích znovu otevřely, produkce se ale vrací k normálu jen pozvolna. Podle Quayleové má rozšíření nákazy negativní dopad i na odbyt produktů Apple v Číně. 

Společnost uzavřela všechny své obchody v Číně a následovaly je i jejich partnerské obchody. Podle Applu se ale jedná jen o dočasná opatření. 

Apple má největší továrnu v rozsáhlém komplexu Foxconn v Čeng-čou, přibližně 500 kilometrů od Wu-chanu. Businessinsider napsal, že v roce 2018 vyrábělo iPhony v Čeng-čou až 350 tisíc lidí.

Podle zdroje agentury Reuters se po oslavách nového lunárního roku do práce vrátilo 10 procent zaměstnanců. Oproti tomu čínský výrobce chytrých telefonů Huawei uvedl, že obnovil výrobu spotřebních a telekomunikačních zařízení bez problémů. 

Airbus zavřel továrnu

Dopady nákazy ale nepocítila jenom firma Apple. Výrobu pozastavil i evropský výrobce letadel Airbus. Společnost ve svém prohlášení ke koronaviru informovala, že výrobní linku v Tchien-ťinu dočasně uzavře.

Reaguje tak na čínskou vládu, která doporučila zaměstnancům pracovat z domu a do práce dojíždět co nejméně. „Pokud jde o dopad na podnikání, domácí a celosvětová cestovní omezení vydaná Čínou představují určité logistické výzvy,“ upřesnil Airbus.

Provoz továren přerušují i automobilky. Mezi nimi je například Toyota, General Motors nebo Volkswagen, napsal deník Guardian. Potíže navíc nemají továrny jenom v Číně.

Automobilka Fiat Chrysler Automotive (FCA) musela dočasně uzavřít továrnu v Srbsku. Výrobu zkomplikovala nedostatečná dodávka dílů z Číny. V jihosrbském městě Kragujevac automobilka vyrábí automobily Fiat 500L. Vloni závod vyprodukoval 40 tisíc vozů.

Nedostatek hokejek

Potíže s dodávkami materiálů a zboží se nevyhnuly ani České republice. Už minulý týden sever iROZHLAS informoval o tom, že výpadek v dovozu z Číny může postihnout i české hokejové kluby. V Číně se totiž vyrábějí z velké části hole značek CCM a Bauer.

„Jsme v kontaktu s naším dodavatelem, hole mu mají přijít, ale z Číny to zatím není možné. Na jednoho hráče zatím máme pět šest hokejek, akorát u jednoho máme větší problém,“ popsal Radiožurnálu stav v Hradci Králové vedoucí mužstva Ladislav Souček. Naopak Bílí Tygři Liberec nebo Oceláři Třinec mají zásoby dostatečné.

Bude s čím hrát? Kluby řeší nedostatek hokejek, dovoz z Číny je kvůli koronaviru omezený

Číst článek

V Česku mohou mít potíže firmy, které z Číny odebírají například elektronické součástky. „V zahraničí již hlásí problémy výrobci mobilních telefonů, kteří tyto součástky využívají. U nás se to může dotknout společností kompletujících různé telekomunikační, zabezpečovací či zábavní systémy, nebo výrobci osvětlení a zařízení průmyslové automatizace,“ sdělila serveru iROZHLAS.cz manažerka Svazu průmyslu a dopravy ČR Lenka Dudková.

Čína ve velkém dodává například LED světelné zdroje, solární panely, elektrosoučástky, různá čidla a senzory i celé obvody a baterie. „Něco mohou firmy samozřejmě sehnat jinde, ale obvykle za vyšší cenu, a ne vždy v dostatečném množství,“ řekla Dudková a dodala, že v současné době se na svaz kvůli jakýmkoli problémům žádná firma neobrátila.

Výroba Škodovek pokračuje

Zpomalení trhu zaznamenala i Škoda Auto, Čína pro firmu ale zůstává základním kamenem její obchodní strategie. „Na čínský trh se díváme z dlouhodobého hlediska. Vyrábíme i SUV vyvinuté přímo pro lokální zákazníky,“ vyjádřila se pro iRozhlas mluvčí Škoda Auto Kamila Biddle. 

Výroba vozů v České republice není aktuálně ohrožena. „S čínskými dodavateli jsme v kontaktu a průběžně sledujeme a vyhodnocujeme situaci,“ doplnila Biddle. Největším trhem mladoboleslavské automobilky je právě Čína. Následuje ji Německo, Česká republika a Rusko.

Němečtí výrobci sportovního oblečení a obuvi Adidas a Puma varovali, že epidemie nového typu koronaviru v Číně poškozuje jejich aktivity. Téměř třetina tržeb společností Adidas a Puma pochází z Asie, která je v posledních letech důležitým růstovým trhem i pro další výrobce sportovního zboží. Pro oba podniky je navíc Čína významná i z hlediska výroby, uvedla agentura Reuters.

Společnost Adidas uvedla, že její obchodní aktivity v Číně v období od lunárního Nového roku, tedy od 25. ledna, zaznamenaly meziroční propad zhruba o 85 procent. Čína se předloni na celkových tržbách Adidasu podílela asi 20 procenty. Puma upozornila, že epidemie si vyžádala dočasné uzavření více než poloviny jejích prodejen v Číně a že úbytek čínských turistů ovlivňuje i prodej na dalších trzích, zejména v Asii.

Novému typu koronaviru podlehlo v pevninské Číně již skoro dva tisíce lidí, mimo Čínu dalších pět osob. Nakažených je nyní přes 70 tisíc lidí na celém světě. Nejvíce nakažených mimo Čínu hlásí Singapur a Japonsko.

Tereza Kráčmarová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme