Zkrachovalý e-shop Mamut: Koukněte na číslo svého iPhonu a můžete dostat až 100 tisíc korun odměny

Nemáte náhodou kradený mobil od Applu? Pokud ano, mohli byste za takové zjištění dostat až 100 tisíc korun. Vlastník zkrachovalého e-shopu, přes který zmizelo přes 100 000 mobilů, vyhlašuje akci Lovci jablek. Tým „ajťáků“ firmy vyvinul speciální online aplikaci. Kdokoliv z majitelů telefonů Apple přes ni může vyplnit sériové číslo svého zařízení.

Praha (Aktualizováno: 16:41 8. 8. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Balení s iPhonem X

Nemáte náhodou kradený mobil od Applu? Pokud ano, mohli byste za takové zjištění dostat až 100 tisíc korun | Foto: Peter Nicholls | Zdroj: Reuters

Společnost Plus4U, vlastník zkrachovalého e-shopu Mamut, přes nějž nedávno zmizelo přes 100 tisíc mobilů a přes 360 tisíc sluchátek, vyhlásila originální akci s názvem Lovci jablek. Tým „ajťáků“ firmy, která patří do skupiny kolem IT magnáta Vladimíra Kováře a jeho Unicornu, vyvinul speciální online aplikaci.

Kdokoliv z majitelů telefonů Apple přes ní může vyplnit sériové číslo svého zařízení. A pokud se toto číslo bude shodovat s databází telefonů, o které firma přišla, než zkrachovala, majitel takového telefonu může získat odměnu 100 tisíc korun. O telefon podle firmy přitom majitel samozřejmě nepřijde. 

Manažer Unicornu ke kauze e-shopu Mamut: Věřili jsme, že je vše správně. Podvod jsme nečekali

Číst článek

E-shop Mamut.cz se podle manažera Plus4U Davida Kimra stal pravděpodobně obětí „historicky největšího podvodu se spotřební elektronikou v dějinách České republiky“. 

Mamut přes firmy svého obchodního partnera a spolupracovníka Unicornu Břetislava Janouška několik let pronajímal elektroniku značky Apple konečným zákazníkům. Jenže zboží na přelomu loňského a letošního roku zmizelo a s ním se z komunikace vytratil i podnikatel Janoušek.

E-shop pak skončil v insolvenci a nyní dluží věřitelům reálně kolem 5 miliard korun. Většinu z toho dodavatelům telefonů a sluchátek, což byly společnosti T-Mobile ČR a J&T leasingová společnost. 

‚Exportér roku, který nezná ztráty.‘ Kvůli nesplacení dluhopisů je v insolvenci, po majiteli pátrá policie

Číst článek

Plus4U je přesvědčená, že zmizelé telefony se vlivem podvodu mohly dostat zpět do prodeje v Česku, a to přes jiné e-shopy. Vlastníkem tak podle firmy může být prakticky kdokoliv, kdo si zakoupil iPhone v letech 2018 až 2023 v jakémkoliv kamenném nebo online obchodě.

„Od počátku roku intenzivně řešíme podvod spáchaný na naší společnosti Mammoth, za kterým zřejmě stojí náš bývalý obchodní partner Břetislav Janoušek. Spolupracujeme intenzivně s Policií ČR a také Mammoth jako první v této věci podal trestní oznámení, na jehož základě policie zahájila své šetření. Chceme využít svých IT schopností, abychom pomohli celou kauzu objasnit a odhalit také skutečné pachatele. Aplikace Lovci jablek je toho důkazem,“ vysvětlil nezvyklý krok David Kimr, předseda představenstva Plus4U, která je vlastníkem bývalého provozovatele e-shopu Mammoth.

Škoda přes miliardu a 564 podvedených. Policie stíhá tři muže z firmy Cryfin za investice s kryptoměnami

Číst článek

Akce Lovci jablek platí do letošního 30. září nebo do dosáhnutí odměn za celkem 1,5 milionu korun.

„Prakticky to znamená, že odměnu ve výši 100 tisíc korun získá prvních patnáct uživatelů, kteří v aplikaci nahlásí telefon odpovídající naší databázi. Jsme ale připraveni akci prodloužit a objem odměn navýšit, pokud uvidíme, že je úspěšná a přispívá k odhalení celého podvodu,“ dodal David Kimr.

Údajný podvod s elektronikou od jara vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu. Doposud policie nikoho neobvinila, kvůli možné rozsáhlé škodě zatím obstavila nemovitý majetek jak podnikateli Janouškovi, tak i jednatelům společnosti Mammoth.

Společnost T-Mobile, která byla největším dodavatelem mobilů pro Mamut a v insolvenčním řízení má pohledávky za miliardy korun, nechce akci Lovci jablek komentovat.

„Aktivity společnosti Plus4U ze skupiny podnikatele Kováře nebudeme v průběhu intenzivního vyšetřování komentovat. Zajištění zařízení Apple a jejich pohybu je plně v kompetenci Policie České republiky, které poskytujeme v rámci vyšetřování maximální součinnost,“ uvedla mluvčí operátora Patricie Šedivá.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme