Zdarma, 25 i 1500 korun za transakci. Platby do zahraničí se mohou lidem prodražit

Zaplacení zálohy za hotel v zahraničí se může Čechům pěkně prodražit. Banky si totiž za poslání peněz z účtu v eurech do zahraničí účtují poplatky klidně i ve výši několika stokorun. Platby mimo Evropskou unii jsou ještě dražší. Podle bank hlavně kvůli tomu, že jsou takové převody složité. Poplatky za platby do zahraničí se zabývá i Evropská komise - podle ní by měly stát platby v rámci Evropské unie stejně, jako domácí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Vybrat hotel nebo penzion v zahraničí a poslat zálohu za ubytování. Běžná situace, kterou musí lidé - zvlášť v době dovolených - řešit. Jenže taková platba se Čechům někdy dost prodraží. Třeba UniCredit bank si naúčtuje k posílané částce v eurech na zahraniční účet ještě poplatek ve výši 250 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslání peněz za hranice vyjde i na 1500 za transakci. Více si poslechněte v reportáži Barbory Kladivové.

Mluvčí banky Petr Plocek radí lidem, že výhodnější je v některých případech používat k platbám záloh kreditní karty. „Běžnou praxí hotelů je, že chtějí při rezervacích zablokovat určitou částku. Zde doporučujeme používat kartu kreditní, protože čerpáte peníze banky a pokud je splatíte v bezúročné lhůtě, nemusíte zaplatit nic navíc. Pokud použijete třeba debetní kartu, tak čerpáte své prostředky a může se stát, že vám hotel nebo autopůjčovna zablokují peníze až na tři týdny nebo měsíc,“ řekl Radiožurnálu.

Třeba Komerční banka si účtuje za poslání tak zvané sepa platby v eurech poplatek ve výši 195 korun. Posílání peněz mimo Evropskou unii je ještě dražší. „Pokud klient posílá peníze ve prospěch příjemce například do USA, je poplatek 0,9 procenta, minimálně 250 korun, maximálně 1500 korun,“ popisuje mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek.

Naopak Air Bank má zahraniční platby v eurech buď zdarma, nebo za 25 korun. Záleží na typu účtu. Platby v dolarech jsou zpoplatněny sto korunou - stejně jako při platbách mimo Evropskou unii. Počty takových transakcí rostou každým rokem podle statistik banky hlavně v období dovolených.

Použití Swiftu něco stojí

„Čím dál víc našich klientů posílá platby do zahraničí, nárůst je hlavně před zimní a letní dovolenkovou sezónou, kdy klienti platí za své ubytování v cizině. Důvodem toho je, že provozovatelé ubytovacích kapacit, často to jsou malé penziony, nepřijímají platební karty a tak jim klienti posílají zálohu z účtu na účet,“ dodala mluvčí Air bank Jana Karasová.

Jak platit na dovolené? Většina Čechů neví, jaké poplatky si banky v zahraničí účtují

Číst článek

Další častou situací, kdy je nutné poslat peníze na zahraniční účet, je zaplacení pokuty třeba za překročení rychlosti. Podle bank jsou poplatky vysoké kvůli tomu, že proces posílání peněz do zahraničí je složitý. Navíc banky k němu musí využít mezinárodní komunikační síť Swift. A právě za členství v ní a její použití banka platí.

Bankám se prodraží i to, že nejsou členy eurozóny. Všechny úkony se tak odrážejí na výši poplatku. Evropská komise by ale ráda platby v eurech sjednotila. Chystá proto nové nařízení.

„Evropská komise navrhla, aby platby v eurech z kterékoliv země do kterékoliv členské země, stály stejně jako poplatky za domácí platby v domácí měně. Česká banky a stejně tak další, polské, bulharské s tím mají veliký problém, protože ty transakce nestojí to samé, nejsou s nimi spojené ty samé náklady jako s transakcemi domácími,“ říká Tomáš Hládek, poradce České bankovní asociace pro otázky platebního styku a digitalizace.

Kdy by takové nařízení mohlo začít platit, ale není jasné. Podle dat Komerční banky používají Češi hlavně online platební metody - jejich počty rostou každým rokem o desítky procent. Jen od loňského června do srpna dosáhl objem transakcí klientů banky s debetními a kreditními kartami na zahraničních e-shopech bezmála 1,7 miliardy korun.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme