Českou Becherovku koupí polská skupina Maspex. Společnost bude se značkou vlastnit i výrobnu a sklad

Polská skupina Maspex kupuje od francouzské společnosti Pernod Ricard českou likérku Jan Becher – Karlovarská Becherovka (JBKB). Firmy o tom informovaly v tiskových zprávách. Výši transakce neuvedly. Smlouvu o prodeji firmy podepsaly ve čtvrtek. Dokončení obchodu se očekává do konce června 2024. Skupina Maspex se stane vlastníkem značky Becherovka spolu s výrobním závodem a skladem v Karlových Varech.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lahve Becherovky

Polská skupina Maspex kupuje od francouzské společnosti Pernod Ricard českou likérku Jan Becher – Karlovarská Becherovka (JBKB) | Foto: Igor Golovnov/Alamy | Zdroj: Profimedia

Firma Jan Becher – Karlovarská Becherovka je společností s více než dvousetletou tradicí. Byla založena v roce 1807 rodinou Becherů, tehdy jako rodinný podnik. Becherovka byla roku 1922 zaregistrovaná jako ochranná známka. Status akciové společnosti má od roku 1994. V roce 2001 byl dokončen proces privatizace a společnost přešla do vlastnictví francouzské skupiny Pernod Ricard, jednoho z největších výrobců destilátů a vína na světě.

Alkohol se v Česku konzumuje extrémně. Podvazuje to i náš hospodářský růst, upozorňuje sociolog Prokop

Číst článek

Maspex je největší soukromá společnost v potravinářském sektoru v Polsku a jedna z největších ve střední a východní Evropě. Spolumajitel a ředitel skupiny Maspex Krzysztof Pawiński uvedl, že Becherovka má posílit pozici společnosti v Česku i na Slovensku.

„V současnosti jí patří druhé místo v segmentu bylinných likérů v České republice. Je pro nás velmi důležité, že se jedná o značku s bohatou tradicí, která se vyrábí nepřetržitě od roku 1807,“ uvedl ředitel. Becherovka podle něj zapadá do trendu na trhu, kde se větší oblibě začínají těšit nápoje s nižším obsahem alkoholu.

Česká a slovenská pobočka skupiny Maspex byly postupně založeny od roku 1998. V Česku a na Slovensku se Maspex zaměřuje na výrobu a prodej džusů, limonád či energetických nápojů. K hlavním značkám na zdejším trhu patří džusy Relax a Caprio i energetický nápoj Tiger.

Skupina Colt CZ koupila vlašimskou výrobnu munice. Sellier & Bellot je stál téměř 8 miliard korun

Číst článek

Od roku 2020 se společnost stala také výhradním distributorem ledových čajů Nestea. Loni se portfolio firmy rozšířilo o alkoholické nápoje se značkou Zubrówka. V Česku společnosti Maspex vlastní výrobní závod ve Veselí nad Lužnicí.

„Z transakce budou profitovat i obchodní partneři, kteří získají přístup k širšímu sortimentu výrobků, včetně renomovaných značek alkoholu, jako jsou Becherovka a Żubrówka a nealkoholických nápojů jako Relax, Tiger či River Original. Rozšíření sortimentu zvýší jejich atraktivnost na trhu a zároveň jim přinese další výhody plynoucí ze synergie našich produktů,“ uvedla generální ředitelka poboček Česká republika a Slovensko Wioleta Czajaová.

Maspex má ve svém portfoliu téměř 70 značek a její produkty najdou zákazníci ve více než 70 zemích po celém světě. Mezi nejznámější značky patří Tymbark, Kubuś, Lubella a Łowicz. Tržby z prodeje společnosti Maspex dosáhly v roce 2022 více než 14 miliard polských zlotých, tedy 78,9 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme