Ropa dál zdražuje, trh se bojí dění v Izraeli. Írán vyzývá muslimské státy k zastavení vývozu

Ceny ropy ve středu rostly, přetrvávají obavy z negativního dopadu konfliktu na Blízkém východě na dodávky suroviny na trh. Severomořská ropa Brent kolem 17.00 SEČ vykazovala nárůst o zhruba 1,4 procenta a nacházela se nad 86 USD za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si připisovala také zhruba 1,4 procenta a pohybovala se mírně nad 82 USD za barel.

Londýn/New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naftové záložní generátory by už brzo mohly nahradit vodíkové články (ilustrační foto)

Ropa zdražuje, přetrvávají obavy ohledně Blízkého východu | Zdroj: Pixabay

Íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí ve středu vyzval muslimské státy, aby zcela zastavily vývoz ropy a potravin do Izraele.

Chameneí požaduje okamžité ukončení izraelského bombardování Pásma Gazy. Izrael zahájil bombardování a následnou pozemní operaci v Pásmu Gazy v reakci na útok teroristického hnutí Hamás.

„Trhu budou nadále dominovat zprávy z Blízkého východu a obavy, že konflikt se rozšíří a povede k výpadkům v dodávkách,“ uvedl analytik Andrew Lipow ze společnosti Lipow Oil Associates.

Analytik Callum Macpherson z firmy Investec nicméně upozornil, že pokud nedojde k eskalaci konfliktu, mohlo by být pro ceny ropy obtížné udržet se na nynějších vysokých úrovních. Pro další vývoj bude podle něj klíčový postup Organizace zemí vyvážejících ropu a jejich spojenců v čele s Ruskem, tedy skupiny známé jako OPEC+.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme