Ceny uranu jsou nejvyšší od havárie ve Fukušimě. Růstu napomáhá hlavně návrat k jaderné energetice

Ceny uranu se dostaly na dvanáctileté maximum. Podle poskytovatele údajů o cenách UxC stouply za poslední měsíc zhruba o dvanáct procent na 65,50 dolarů (1500 korun) za libru (454 gramů). Jsou nejvýše od havárie v japonské elektrárně Fukušima v roce 2011. Vlády po celém světě se totiž začínají znovu přiklánět k jaderné energetice a příslušné energetické podniky se přetahují o dodávky paliva, píše ekonomický list Financial Times (FT).

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obohacený uran v Íránu

Ceny uranu dosáhly maxima posledních dvanácti let (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Poptávku po uranu ve světě zvyšují státy, které usilují o energetickou nezávislost prodloužením životnosti současných jaderných elektráren, nebo které uvažují o výstavbě nových elektráren vzhledem kvůli tomu, že ceny plynu po zahájení ruské invaze na Ukrajinu prudce vzrostly.

Historie uložená v želvích krunýřích. Vědci skrze ně zkoumají dopady jaderných testů na přírodu

Číst článek

Jaderná energie má nyní nakročeno k tomu, aby se znovu stala důležitým zdrojem, protože vlády v rámci boje proti změnám klimatu hledají zdroje bezuhlíkaté energie.

Zájem o jadernou energii prudce snížila jaderná katastrofa ve Fukušimě, po havárii klesla poptávka po uranu i jeho ceny.

To způsobilo, že se nerealizovaly nové těžební projekty, což vytvořilo základ pro současné vyšší ceny uranu. Tlak na ceny pak zvýšil politický převrat v Nigeru, který má na globální produkci uranu zhruba čtyřprocentní podíl.

Problémy v Kanadě

Navíc kanadská firma Cameco, která je druhým největším producentem uranu na světě, tento měsíc snížila celoroční výhled produkce kvůli problémům v dole a zpracovatelském závodě v Kanadě.

,Jedna nebude stačit.‘ Írán má podle izraelského ministra obrany dost uranu na pět jaderných bomb

Číst článek

Ceny jsou však stále ještě daleko od úrovně 73 dolarů za libru, kde byly před havárií ve Fukušimě. Po havárii byl trh s uranem více než deset let přezásoben, protože Japonsko a Německo začaly své jaderné elektrárny vyřazovat z provozu.

Obchodník společnosti WMC Energy Per Jander uvedl, že růst ceny způsobují především energetické společnosti, nikoliv investoři.

V příštích letech podle něj nastane krize, protože odvětví se vrací na úroveň před Fukušimou a vzhledem k tempu rozvoje jaderné energetiky ve světě v čele s Čínou tuto úroveň překročí.

Světová jaderná asociace

Minulý týden Světová jaderná asociace (WNA) výrazně zvýšila odhad podílu jaderné energie na celosvětové produkci elektřiny a poptávky po uranu.

Uran nikdy nevypadal lépe, napsala NASA. Webbův dalekohled pořídil jeho snímek, září na něm prstence

Číst článek

Odhaduje, že do roku 2040 by mohlo být více než 140 reaktorů v provozu déle, než se dříve čekalo, v provozu přitom budou třeba také i malé modulární reaktory o výkonu 35 gigawattů.

To bude vyžadovat otevření nových dolů, aby se uspokojila poptávka po uranu, která se zdvojnásobí na 130 000 tun ročně.

Dodávky jaderného paliva také negativně ovlivnila válka na Ukrajině. Rusko totiž hraje zásadní úlohu při přeměně a obohacování uranu.

„Už nějakou dobu existuje nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou, kterou nyní ještě prohloubila geopolitika,“ uvedl ředitel makléřské společnosti Ocean Wall Nick Lawson. Předpovídá, že cena uranu by do roku 2025 mohla vzrůst na 200 dolarů za libru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme