Do čela České národní banky nastupuje Aleš Michl. Jeho prioritou je udržení nízké a stabilní inflace

Českou národní banku v pátek čeká výrazná obměna. Novým guvernérem je Aleš Michl, který střídá Jiřího Rusnoka. Do bankovní rady navíc přijdou tři noví členové, kteří mohou změnit poměr hlasování při klíčových rozhodnutích centrální banky. Guvernér Aleš Michl se přihlásil ke dvěma hlavním cílům centrální banky, tedy cenové a finanční stabilitě. Prioritou bude podle něj snížení inflace.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleš Michl, nový guvernér ČNB

Aleš Michl, nový guvernér ČNB | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Cenovou stabilitu, tedy udržování nízké a stabilní inflace, bude Michl podle svého vyjádření nadále zajišťovat prostřednictvím režimu cílování inflace.

„Dohledem nad finančním trhem a makroobezřetnostní politikou budeme pečovat o finanční stabilitu a odolnost bankovního systému. Budeme pokračovat v koordinovaném působení měnové a makroobezřetnostní politiky tak, aby byla udržována důvěra v hodnotu české koruny a stabilita makroekonomického prostředí. Povedeme dialog s vládou ohledně širší hospodářské politiky žádoucí pro vytváření zdravého makroekonomického prostředí,“ uvedl.

Ekonomové očekávají další zvýšení úrokových sazeb, ČNB je má zvednout až o 1,25 procentního bodu

Číst článek

„Michl se úvodním prohlášením zavázal k plnění mandátu banky,“ říká analytik XTB Štěpán Hájek. Dle slov analytika pro něj bude nejdůležitější dostat v následujících měsících pod kontrolu inflaci. O té se v minulosti vyjádřil, že je jen přechodným vyústěním pandemických opatření, a sám tak vyšší inflaci neočekával.

„Další kroky banky budou důležité, protože je inflace nad 16 procenty a růstem sazeb se jí stále nepodařilo zkrotit. To může vytvářet horší makroekonomické prostředí do budoucna a bude na Michlovi, aby včas uvolnil měnové podmínky pro růst ekonomiky,“ podotkl Hájek.

„Kroky nového vedení ČNB ve zbytku roku budou záležet na vývoji inflace,“ doplnil analytik Purple Trading Petr Lajsek. Tu očekává ve třetím čtvrtletí stále výrazně nad deseti procenty. „A ani známé ‚holubici‘, jako je Michl, pak patrně nezbude nic jiného než navrhnout další zvýšení úrokové míry. To i přes fakt, že inflace, která aktuálně sužuje českou ekonomiku, je z části dovezená a nedá se tak rychle zkrotit zvyšováním úrokových sazeb,“ poznamenal.

Meziroční inflace v květnu v ČR stoupla na 16 procent z dubnových 14,2 procenta. Inflace tak zůstává nejvyšší od prosince 1993, kdy se ceny meziročně zvýšily o 18,2 procenta. Podle analytiků budou ceny dále růst a inflace bude kulminovat ve třetím čtvrtletí až kolem 17 procent.

Plány pro úrokové sazby

Michla jmenoval 11. května prezident Miloš Zeman. Řekl, že ho vybral i pro jeho odmítavý postoj při zvyšování základní úrokové sazby.

Michl už při jmenování avizoval, že ve zvyšování, které prosazoval Jiří Rusnok, zatím pokračovat nechce. V dosavadní sedmičlenné bankovní radě byl s dalším členem Oldřichem Dědkem v tomto názoru v menšině.

Předpokládám, že navrhnu na prvním zasedání, které povedu v létě, stabilitu úrokových sazeb. Po určitou dobu vyhodnotíme dopady dosavadní měnové politiky a pak po té určité době se rozhodneme, co dál,“ popisuje plánované kroky Michl.

Michl od roku 2018 působil v centrální bance jako řadový radní. V této pozici vždy hlasoval proti zvyšování sazeb, které zvyšuje centrální banka ve snaze brzdit inflaci, a to už od minulého roku. Michl byl také čtyři roky poradcem bývalého ministra financí a expremiéra Andreje Babiše z hnutí ANO.

To, že prezident jmenuje bankovní radu ČNB, je nesystémové. Potřebujeme změnu, říká ekonom

Číst článek

V sedmičlenné radě je od pátku taky Eva Zamrazilová, Jan Frait a Karina Kubelková. Poprvé v historii České národní banky tak zasedají v radě hned dvě ženy. Centrální bankéři budou poprvé o sazbách hlasovat na začátku srpna. Teď je úroková sazba, od které se odvíjí ceny hypoték, už na 7 %, což je nejvíc od roku 1999.

Bankovní rada České národní banky určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. Česká národní banka je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Bankovní rada je sedmičlenná.

Guvernér podle zákona vystupuje navenek za Českou národní banku. Řídí jednání bankovní rady a v případě rovnosti hlasů je jeho hlas rozhodující. Dále má právo účastnit se zasedání vlády. V dalších záležitostech ohledně řízení České národní banky jsou kompetence rozděleny mezi všech sedm členů rady.

Jiří Chum, zum, jbi, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme