Česko čeká další útlum v průmyslu, míní analytici. Pozitivní obrat nejspíš do konce roku nenastane

Útlum českého průmyslu v září neskončil a podle analytiků bude zřejmě pokračovat i v dalších měsících. Slabé zůstává také stavebnictví, zářijový meziroční nárůst po dvou předchozích poklesech je pouze důsledkem srovnání s nízkým výsledkem z loňského září, míní ekonomové. Přebytek zahraničního obchodu v září jejich očekávání překonal, spíše než ekonomický růst ale za tím vidí rychlejší pokles dovozu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

S poklesem produkce se český průmysl v září potýkal podle statistického úřadu napříč téměř všemi odvětvími (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zářijové výsledky průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu v pondělí zveřejnil Český statistický úřad. Průmyslová výroba v Česku se meziročně snížila potřetí za sebou, pokles navíc prohloubila na pět procent ze srpnových 1,7 procenta. Dolů šla také proti srpnu o 1,8 procenta.

Stavební výroba meziročně vzrostla o 1,7 procenta, v meziměsíčním srovnání ale byla nižší o 0,2 procenta. Zahraniční obchod České republiky skončil v září přebytkem 12,8 miliardy korun, což byl meziročně o 25,3 miliardy Kč lepší výsledek.

Trable s lokalitou, vlažný start elektromobilů. Hledáme důvody, proč si Česko nepláclo s VW

Číst článek

S poklesem produkce se český průmysl v září potýkal podle statistického úřadu napříč téměř všemi odvětvími. K meziročnímu snížení nejvíce přispěla výroba elektřiny a plynu, což ovlivnily plánované odstávky v elektrárnách a mimořádně teplé počasí.

Klesla ale i výroba strojů a zařízení, růst zaznamenal farmaceutický, nápojový a oděvní průmysl. Hodnota nových zakázek pro český průmysl podle statistiků ve srovnání s loňským zářím klesla o 5,2 procenta.

Tuzemský průmysl prochází recesí, pokles zřejmě vykáže i za celý letošní rok, uvedl analytik České bankovní asociace Jakub Seidler.

„Zářijový průmysl citelně zklamal, a ačkoli část slabých čísel jde na vrub technickým vlivům odstávek ve výrobě energií a teplejšímu počasí, nic se nemění na tom, že propad zaznamenává většina odvětví zpracovatelského průmyslu,“ podotkl.

Podle analytika Cyrrusu Víta Hradila český průmysl prochází mrazivým obdobím, když v září přišel o svou jedinou dosavadní oporu ve výrobě automobilů. Ta meziročně mírně klesla zřejmě vlivem chybějících součástek po požáru u dodavatele plastových dílů a záplavách ve Slovinsku.

„Aktuální pokles zakázek dává tušit, že pozitivního obratu se v průmyslu nejspíš do konce letošního roku už nedočkáme,“ konstatoval analytik Banky Creditas Petr Dufek.

Situace se nezlepší

Průzkumy nálad ze zpracovatelského průmyslu v Česku i Německu naznačují, že výraznější zlepšení situace se pro tento sektor ekonomiky pro nejbližší měsíce nerýsuje, doplnil analytik Generali Investments Radomír Jáč.

Ve stavebnictví meziroční růst evidují statistici v tomto roce teprve potřetí, vedle září se stavební produkce zvýšila v lednu a v červnu. V srpnu klesla o 0,2 procenta.

Česká národní banka zhoršila výhled ekonomiky, letos čeká pokles HDP, příští rok slabší růst

Číst článek

Pozemní stavitelství, což jsou stavby budov, vykázalo v září růst o 2,2 procenta, inženýrská produkce, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, se zvýšila o půl procenta.

Proti období před pandemií covidu-19 byl ale výkon pozemního stavitelství nižší o 2,2 procenta a inženýrského o 6,2 procenta, upozornil analytik Komerční banky Martin Gürtler.

„Poptávka po stavebních pracích zůstává vlivem vysokých nákladů výstavby slabá. Jde o působení kombinace vysokých úrokových sazeb, cen nemovitostí a stavebních materiálů. K tomu se ještě přidává výrazné snížení kupní síly domácností související s propadem reálných mezd,“ uvedl.

Vysoké náklady na výstavbu stojí podle analytiků také za meziročním úbytkem vydaných stavebních povolení o 10,2 procenta. Výhled stavebnictví tak zůstává negativní, zejména kvůli pokračujícímu útlumu soukromé výstavby, uvedl Dufek.

Během září se sice začalo stavět téměř o čtvrtinu bytů více než loni, za první tři čtvrtletí to ale bylo o 14,6 procenta méně. V lepší kondici než pozemní stavitelství je podle Dufka inženýrská výstavba. Pozitivní vliv na zářijové výsledky měly veřejné zakázky, ukázala data analytické společnosti CEEC Research.

Rada České národní banky zatím úroky nesníží. Základní sazba zůstane nadále na sedmi procentech

Číst článek

K meziročnímu zlepšení bilance zahraničního obchodu přispěl v září zejména nižší schodek obchodu s ropou a zemním plynem. K přebytku bilance podle Českého statistického úřadu i analytiků pomohlo to, že dovoz klesal rychleji než vývoz. Podle analytika UniCredit Bank Jiřího Poura meziročně klesly jak ceny, tak dovozené množství energií.

„Útlum dovozu v dalších skupinách zboží souvisel hlavně s omezením domácí průmyslové produkce a nejspíš i s pokračujícím rozpouštěním zásob firem,“ doplnil.

Analytik společnosti Citfin Tomáš Volf upozornil, že export se snižuje i přes slábnoucí korunu.

„Ve prospěch vývozců by měly hovořit také další kroky České národní banky, protože se všeobecně zintenzivňuje debata o termínu začátku snižování sazeb,“ dodal.

Celoročně by měl zahraniční obchod skončit v přebytku 100 miliard korun, uvedla analytička Komerční banky Jana Steckerová. Poukázala na to, že za prvních devět měsíců roku byl loni schodek 150 miliard korun, letos je bilance s 76,9 miliardy korun kladná.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme