Stavební výroba v lednu opět klesala, byť mírněji. Český průmysl po dvouměsíčním propadu stagnoval

Průmyslová výroba v ČR letos v lednu po předchozím dvouměsíčním propadu meziročně stagnovala. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně produkce v průmyslu klesla o 2,3 procenta. Stavební výroba v Česku v lednu meziročně klesla o 5,9 procenta, informoval ČSÚ.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 10:11 15. 3. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba, továrna, kov, průmysl, stroj (ilustrační foto)

Česká průmyslová výroba v lednu stagnovala (ilustrační foto) | Foto: InWay | Zdroj: Pixabay License | ©

„Průmyslová produkce v lednu 2024 meziročně stagnovala a pohybovala se zhruba na úrovni roku 2021,“ sdělil ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Automobily jsou pro českou ekonomiku klíčové. Výroba ale musí být flexibilní, říká ekonom Bureš

Číst článek

„Pokračoval růst ve výrobě motorových vozidel. Výraznější poklesy můžeme i nadále vidět u těžby uhlí, hutnictví a slévárenství či výroby stavebních hmot,“ doplnil.

Výroba motorových vozidel letos v lednu stoupla oproti loňsku o 6,6 procenta. Výrazně – o více než desetinu – vzrostla například produkce oděvů nebo papíru a výrobků z papíru. Naopak pokles o více než deset procent zaznamenali statistici u výroby strojů a zařízení či nábytku.

Dál pokračoval výrazný propad v těžbě a dobývání, kde produkce klesla meziročně o 22 procent. Podobně se propadla i loni v říjnu a listopadu, v prosinci byl meziroční pokles výroby těžařů mírnější, když zpomalil na zhruba třináct procent.

‚Dlouhodobé problémy‘

Hodnota nových zakázek průmyslových firem v lednu meziročně klesla o 2,7 procenta.

V Česku jsou poprvé za tři roky nižší ceny v průmyslu. Meziročně klesly o 1,8 procenta, nejvíce v zemědělství

Číst článek

„Vrátil se tak klesající trend z druhé poloviny předchozího roku. Nejvýrazněji k poklesu přispěly dlouhodobé problémy ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství a pokles poptávky ve výrobě strojů a zařízení,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

U nových zakázek ze zahraničí činil meziroční pokles 2,5 procenta a u zakázek v Česku 3,1 procenta. Hodnota nových zakázek vzrostla podle statistiků pouze ve výrobě elektrických zařízení a v menších odvětvích – oděvním, papírenském a farmaceutickém průmyslu. Meziměsíčně hodnota nových průmyslových zakázek klesla celkově o 2,5 procenta.

V lednu ubylo meziročně také pracovníků v průmyslu. Průměrný evidenční počet zaměstnanců se proti loňskému lednu snížil o dvě procenta.

Stavební výroba

Stavební výroba v Česku v lednu meziročně klesla o 5,9 procenta, informoval v pátek Český statistický úřad. Prosincová data revidoval, podle aktuálních údajů byl pokles za poslední měsíc loňského roku mírnější, dosáhl 3,4 procenta, původně statistici uváděli meziroční pokles 4,6 procenta. Meziměsíčně byla stavební produkce v lednu o jedno procento vyšší.

„V lednu narazila stavební produkce na vyšší základnu a meziročně klesla o 5,9 procenta. Pokles tlumilo inženýrské stavitelství, které zaznamenalo meziroční růst o 1,4 procenta, zatímco produkce pozemního stavitelství klesla o 8,3 procenta,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Stavebnictví prošlo jedním z nejhorších roků dekády. ‚Je to odraz stavu české ekonomiky,‘ tvrdí analytici

Číst článek

Stavební výroba zaznamenala letos v lednu meziroční pokles počtvrté za sebou, naposledy rostla podle revidovaných dat loni v září, a to o 0,3 procenta. Loni stavební výroba rostla ještě v lednu, a to o 3,5 procenta, v ostatní měsíce klesala. Za celý loňský rok se meziročně stavební produkce snížila o 2,4 procenta, uvedli statistici v revidovaných datech.

Letos v lednu orientační hodnota staveb, na které bylo vydáno stavební povolení, dosáhla 40,3 miliardy korun, což bylo oproti loňskému lednu o dvanáct procent méně.

Podle ředitele odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radka Matějky stála za lednovým poklesem orientační hodnoty stavebních povolení výstavba nebytových budov a dopravní infrastruktury.

Stavět se letos v lednu začalo 3498 bytů, meziročně o téměř 30 procent více, podle statistiků to bylo díky kategorii bytových domů. Naopak počet dokončených bytů oproti loňskému lednu klesl zhruba o 28 procent na 2147, uvedl ČSÚ.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme