Cestovní pojištění podražilo oproti loňsku o téměř 20 procent. V zahraničí zdražuje lékařská péče

Lékařská péče v zahraničí zdražuje. Vyšší jsou nejenom ceny zdravotnického materiálu, ale taky přepravy sanitkou nebo leteckými ambulancemi. Některé pojišťovny proto zdražení promítly i do svých sazebníků. Podle cenových srovnávačů cestovního pojištění si oproti loňsku klienti připlácí bezmála 20 procent.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský průkaz zdravotního pojištění (ilustrační foto)

Evropský průkaz zdravotního pojištění nepokryje vždy veškeré náklady na léčbu (ilustrační foto) | Foto: Marie Starostová | Zdroj: Český rozhlas

„Nejčastěji řešíme různé úpaly, úžehy, žaludeční potíže, ale v poslední době roste i počet úrazů, nejčastěji jsou to zlomené ruce, ale třeba i úrazy hlavy,“ popisuje Radiožurnálu Milan Káňa z pojišťovny Kooperativa nejčastějších onemocnění a zranění v zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyšší ceny léků i ambulantní přepravy zdražují cestovní pojistky. Více si poslechněte v reportáži Zuzany Švejdové

Podle něj lidé jen v průběhu letní sezóny hlásí kolem 2500 případů. Za ošetření si ale teď místní lékaři účtují výrazně vyšší částky než dřív.

„U nejlehčích zdravotních problémů, jako jsou záněty ucha nebo spáleniny od slunce, stoupají ceny za poslední tři roky zatím mírně. Zhruba o 10 až 15 procent. U zranění, která vyžadují náročnější léčbu nebo hospitalizaci v nemocnici, se ceny oproti době před pandemií zvyšují výrazněji, někdy i dvojnásobně. Například léčení běžné gastroenteritidy v Egyptě či Turecku, kdy klient dostává kapačku, teď vyjde až na 800 eur,“ říká Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Evropská komise prověřuje dlouhodobé pojišťování cizinců v Česku. Nemají možnost volby

Číst článek

Kvůli vysokým cenám pohonných hmot se navíc prodražuje přeprava zraněných nebo nemocných osob. Takzvané létající sanitky se navíc v praxi využívají častěji než dřív, a to i v případech, kdy to nebylo běžné.

„Stojí za tím fakt, že letecké společnosti mají letadla plná a nejsou tak ochotné přepravovat nemocné nebo zraněné klienty, kteří v letadle potřebují víc sedaček nebo umístnění takzvaného stretcheru. Také se zvyšuje samotná cena leteckých ambulancí,“ popisuje Vlastimil Divoký.

Úrazů v zahraničí přibývá

Pojistných událostí u cestovního pojištění navíc přibývá. Třeba ERV Evropská pojišťovna řešila oproti loňsku víc než dvojnásobek případů.

Nárůst hlásí taky Allianz pojišťovna. „V meziročním srovnání letos evidujeme padesáti procentní nárůst událostí v rámci pojištění léčebných nákladů v zahraničí,“ říká její mluvčí Kateřina Pavlíková.

Více než třetinový nárůst počtu hlášených pojistných událostí z ciziny odhaduje pro letošní rok i pojišťovna Uniqa. K srpnu jich eviduje kolem dvou tisíc. Podle mluvčí firmy Evy Svobodové se mezi turisty zvýšil zejména počet seniorů.

Jenže právě jejich léčba je mnohem dražší: „Letos jich cestoval dvojnásobek v porovnání s rokem 2019. Nejstarší ošetřenou zákazníci byla čtyřiadevadesátiletá dáma. Ukazuje se, že výdaje na případy pomoci seniorům jsou podstatně nákladnější. Průměrné náklady například u lidí starších 70 let vystoupaly na 223 000 korun, zatímco ve věkové skupině 31 až 50 let činil průměr přibližně 43 000 korun.“

Pojišťovny zdražují 

Některé pojišťovny už zdražení lékařské péče v zahraničí promítly do svých ceníků. Oproti loňskému roku si tak Češi za cestovní pojistku připlatí průměrně necelých 20 procent.

Pojištění na cestách: evropský průkaz nestačí na ošetření zlomeniny nebo převoz sanitkou domů

Číst článek

„U nejčastějších cest, když si vezmeme rodinu na jeden týden po Evropě, typicky do Chorvatska, tak u nejvyšších balíčků krytí, které jsou nejvíce poptávané, se pojištění pohybuje v rozmezí od 900 až 1300 korun. Právě zdražení, které proběhlo v tomto rozsahu, znamená 200 až 250 korun na jedné pojistce,“ říká Lukáš Přikryl z online srovnávače Top-pojištění.

Přes 70 procent klientů volí podle Přikryla tu nejvyšší pojistnou ochranu. Tedy včetně připojištění jako je například autoasistence nebo storno cesty. Evropský průkaz zdravotního pojištění nepokryje vždy veškeré náklady na léčbu.

Pokud lidé odjíždí za hranice jen s touto modrou kartičkou, musí počítat s tím, že v případě ošetření bude nutné část nákladů uhradit. V řadě rezortů jsou navíc k dispozici jen soukromá zdravotní zařízení, kde průkaz neplatí. Například ve Španělsku musí pacienti počítat až s poloviční spoluúčastí za úhradu léků.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme