Historicky nejvyšší česká půjčka od Evropské investiční banky, ČEZ získá úvěr 19,2 miliardy

Evropská investiční banka poskytne energetické společnosti ČEZ úvěr 790 milionů eur (zhruba 19,2 miliardy Kč) na modernizaci a rozšíření její distribuční sítě a připojování nových obnovitelných zdrojů energie. Společnost ČEZ o tom informovala v pondělí. Podle ní jde o dosud nejvyšší půjčku od Evropské investiční banky pro subjekt z České republiky.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 12:28 12. 12. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Úvěr chce ČEZ použít na rozšíření vnitrostátní elektrické distribuční sítě, včetně instalace automatických a dálkově řízených systémů dodávek energie. Nová infrastruktura zároveň umožní zapojit do sítě nové obnovitelné zdroje energie o výkonu až 2,2 GW.

ČEZ obdržel tři nabídky na dostavbu Dukovan, zájem mají společnosti z Francie, USA a Jižní Koreje

Číst článek

„Nový úvěr od Evropské investiční banky nám pomůže urychlit modernizaci distribuční sítě a připojovat nové obnovitelné zdroje, které Česká republika potřebuje ke splnění svých klimatických cílů a posílení své energetické bezpečnosti a stejně tak i energetické nezávislosti našich zákazníků,“ uvedl finanční ředitel společnosti ČEZ Martin Novák.

Počet obnovitelných zdrojů vybudovaných firmou se podle něj letos meziročně ztrojnásobil a do dnešního dne ČEZ obdržel 80 000 žádostí o nová připojení obnovitelných zdrojů.

„ČEZ se zavázal k výrazné modernizaci distribuční sítě a partnerství s Evropskou investiční bankou je jedním ze základních kamenů tohoto úsilí,“ dodal Novák.

Energetická nezávislost

„Evropská investiční i nadále podporuje modernizaci českého energetického sektoru, tentokrát největším námi dosud sjednaným úvěrem. Jedná se o důležitý krok na cestě k energeticky nezávislé České republice, jejíž dosažení je v současné energetické krizi ještě naléhavější,“ podotkla viceprezidentka instituce Lilyana Pavlovová.

„Úvěr zároveň podporuje naplňování plánu Evropské komise nazvaného REPowerEU, jehož cílem je učinit Evropu nezávislou na ruských fosilních palivech výrazně dříve než v roce 2030,“ dodala.

ČEZ hlásí rekordní zisk, z dividendy stát může letos získat až 42 miliard korun. Elektřina napřesrok zdraží

Číst článek

Do dneška zatím banka poskytla ČEZ přibližně 2,6 miliardy eur (přes 63 miliard Kč) na projekty k zajištění spolehlivých, efektivních a ekologických dodávek elektrické energie. Po započtení nového úvěru tak jsou celkové investice EIB v českém energetickém sektoru 3,45 miliardy eur (asi 83,8 miliardy Kč).

ČEZ je největší česká energetická firma a jejím majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Skupina za tři čtvrtletí letošního roku zvýšila čistý zisk meziročně z 6,7 miliardy na 52,3 miliardy korun, téměř ho zosminásobila. Za celý letošní rok firma očekává zisk 65 až 75 miliard korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme