SOUTĚŽ: Na panáka s legendami české kriminalistiky. Vyhrajte knihu rozhovorů Mirka Vaňury

V jednom z nejúspěšnějších podcastů Českého rozhlasu nechává Mirek Vaňura nahlédnout do zákulisí známých policejních případů. S jejich vyšetřovateli pak usedá Na panáka. Vznikla tak ojedinělá série neformálních rozhovorů, které se staly základem pro publikaci Očima kriminalistů. Tento týden si o ni můžete zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

KNIŽNÍ SOUTĚŽ Kriminální oddělení Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Vaňura

Tento týden si v pravidelné knižní soutěži můžete zahrát o vydání rozhovorů Mirka Vaňury s elitními představiteli české kriminalistiky | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas Dvojka

„Knižní zpracování neformálních rozhovorů s profesionály, pro něž se kriminalistika stala celoživotním tématem, zrálo v mé hlavě téměř deset let,“ popisuje v předmluvě knihy scenárista, režisér, moderátor a samozvaný nadšenec pro práci všech, co mají ‚záchranáře‘ v srdci, Mirek Vaňura.

Za svou kariéru natočil množství reportáží a dokumentárních cyklů o práci policie, hasičů a záchranářů. Realizoval například úspěšný televizní týdeník 112 – V ohrožení života. Čím dál více ale podle svých slov toužil převyprávět „všechny ty zážitky, historky a informace, kterými ho všichni při natáčení doslova zahrnovali“ a které během přípravy pořadů uvázly mezi řádky scénáře nebo se do něj kvůli stopáži ani nevyšly.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

A tak vznikl rozhovor s policejním operativcem, vyšetřovatelem, velitelem zásahovky, šéfem mordparty, státním zástupcem nebo někdejším policejním prezidentem. 

Některým čtenářům nebude potřeba jména jako Štoček, Hyhlík, Lottes, Antl a Pleskot představovat. Jiní díky nim dostanou příležitost zjistit, jak vypadá každodenní život kriminalisty i jak probíhají setkání s pachateli. Otázky padnou ale také třeba na Havlovu amnestii, po níž následoval rapidní nárůst kriminality, nebo další před- i polistopadové milníky.

Vaňura ve spolupráci s manželkou Danou připravují k převyprávění skutečné detektivní případy a příběhy lidí a jejich zachránců. Vznikl tak například cyklus preventivních filmů Seznam se bezpečně o kriminálním ohrožení na internetu a v České televizi cyklus dokumentů Legendy záchranářství a Legendy kriminalistiky, který má i knižní podobu.

Rozhovorová kniha Očima kriminalistů vyšla v nakladatelství XYZ.

Poslechněte si také poslední epizodu podcastu Kriminálka:

Pokud se chcete zapojit do soutěže o pět podepsaných knih Očima kriminalistů, napište nám až do tohoto pátku 3. května do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Kolik řad má televizní seriál Případy 1. oddělení?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme