Chorvatská vláda zastropovala na dva týdny ceny pohonných hmot. Na dálnicích mohou ale růst dál

Chorvatská vláda v pondělí na dva týdny stanovila strop cen pohonných hmot. Opatření se týká pouze čerpacích stranic, které se nacházejí mimo dálnice. Podle stanice HRT o tom informoval premiér Andrej Plenković.

Záhřeb Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

benzin, ilustrační foto

Chorvatská vláda zastropovala na dva týdny ceny pohonných hmot (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Litr nafty bude nyní stát 13,08 kuny (v přepočtu 43,03 koruny), benzin pak 13,50 kuny (v přepočtu 44,41 koruny). Sleva se týká základních typů pohonných hmot, nikoliv prémiových značek. Na dálnicích jsou nyní ceny nafty i benzinu přibližně o jednu kunu (3,29 koruny) vyšší.

Cena benzinu a nafty je na novém rekordu. Pohonné hmoty zdražily za týden o více než korunu

Číst článek

Plenković uvedl, že opatření má za cíl „ochránit životní standard“ občanů a zároveň umožnit „intenzivní turistickou sezonu“, která by podle něj mohla být co do příjmů úspěšnější než ta rekordní z roku 2019. Premiér se neobává, že turisté se budou kvůli vyšším cenám paliva nyní vyhýbat chorvatským dálnicím.

Cenový strop u pohonných hmot platí od úterý na dva týdny. Podle ministra financí Zdravka Mariće pak vláda rozhodne o dalších opatřeních v závislosti na vývoji cen.

Chorvatsko není jedinou evropskou zemí, která se rozhodla občanům pomoci řešit dopady vysokých cen pohonných hmot. Pomoc zavedlo například i Maďarsko, Polsko, Německo nebo Česká republika, ať už formou zastropování cen, anebo snížením daně z pohonných hmot. Efekt snížené daně, kterou zavedlo Česko, ale kvůli pokračujícímu růstu cen brzy vyprchal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme