Chtěly 4,5 miliardy, dostanou nejméně tři, dohodly se vysoké školy s ministrem školství

Nejméně tři miliardy korun navíc by měly příští rok dostat vysoké školy. Shodl se na tom ministr školství za ČSSD Stanislav Štech se zástupci školských odborů a vysokých škol. Vláda by měla rozpočet schvalovat v pondělí. Koalice se sice shodla, že vysokým školám je třeba přidat, ale zatím neřekla, o kolik.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mikuláš Bek z České konference rektorů

Mikuláš Bek z České konference rektorů | Foto: Michal Doležal | Zdroj: ČTK

Vysoké školy v ideálním případě chtějí 4,5 miliardy korun navíc. S tím souhlasí i ministr školství za ČSSD Stanislav Štech, který s takovým požadavkem přišel na vládu. Zatím ale není jasné, jestli uspěje, sám věří, že ano.

Ministr školství zopakoval, proč o peníze pro vysoké školy žádá. „Jeden důvod, silný důvod, ale ne jediný, je to, že je potřeba dorovnat deficity financování vysokých škol z uplynulých let, minimálně sedmi let, a že je třeba také zajistit prostředky pro to, aby mohlo dojít je změně, nebo nastartovat změnu financování vysokých škol obratem ke kvalitě,“ řekl Štech po schůzce, kterou na místě sledoval Radiožurnál.

Peníze pro vysoké školy máme, oznámil Pilný. Ministerstva našla v rezervách devět miliard

Číst článek

Podle místopředsedy České konference rektorů Mikuláše Beka by jistým kompromisem byly tři miliardy, na které by ještě byly vysoké školy ochotné přistoupit. Za peníze, které jsou v rozpočtu teď, je podle něj možné solidně obsloužit jen dvě třetiny současných studentů.

„To je sdělení, které vysíláme směrem k politikům, k vládě, a proto žádáme navýšení. Podporovali jsme návrh ministerstva školství na zvýšení o 4,5 miliardy, se skřípěním zubů jsme připraveni akceptovat tří miliardové zvýšení, které ovšem znamená, že nebude naplněna například objednávka na nárůst počtu vzdělávaných lékařů,“ vysvětlil Bek.

Pokud by vláda na alespoň tři miliardy kývla, vysoké školy by v prvním říjnovém týdnu podle Beka neprotestovaly. Sice by se studenti a profesoři setkávali na plánovaných akcích s veřejností, jak mají v plánu, ale nešlo by o razantní protesty, měly by jinou podobu.

Učitelům vzrostou po volbách platy, shodla se koalice. Odbory zůstávají ve stávkové pohotovosti

Číst článek

Pokud ale vláda schválí méně než tři miliardy, protestovat se bude. O dalším postupu rozhodne v úterý odpoledne předsednictvo České konference rektorů spolu s předsednictvem Rady vysokých škol a vysokoškolských odborů.

Ministr s odbory a vysokými školami také řešil okrajově platy učitelů. Tarify by se podle požadavků odborů měly zvýšit od listopadu pro učitele o 15 procent a pro další zaměstnance veřejného sektoru o 10.

Nařízení, které s tím počítá, by měla vláda schválit taky v pondělí. Pokud by se tak ale nestalo, školské odbory jsou připravené protestovat. Zatím jsou ve stávkové pohotovosti, kterou zruší, pokud nařízení vláda přijme.

Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme