Desetina budoucích důchodců nemá v pořádku doklady o svém zaměstnání

Desetina lidí, kteří odchází do důchodu, nemá v pořádku evidenci. Vyplývá to ze zjištění České správy sociálního zabezpečení. Pokud se jim nepodaří příjem a měsíce či léta strávená v zaměstnání doložit, dostanou nižší důchod. Proto je důležité kontrolovat průběžně, zda máme důchodovou evidenci v pořádku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodkyně

Důchodkyně | Foto: Jan Rosenauer

Zatím může o výpis z evidenčních důchodových listů požádat jen zaměstnavatel. Od příštího roku tak budou moci činit i jednotliví občané. Přesto Božena Michálková, vrchní ředitelka úseku sociálního pojištění, radí uchovávat si doklady o zaměstnání.

"Člověk, který je zodpovědný, by si měl doklady o době své práce schovávat, zvláště pokud jsou na tom vázány jeho budoucí finanční nároky. To znamená pracovní smlouvy, platové výměry, staré občanské průkazy, odborářské průkazy, kde jsou vylepené členské příspěvky a potvrzení z archivu. Pokud se mu nepodaří dokázat, že ta doba zaměstnání trvala, tak samozřejmě nebude započtena," varuje budoucí důchodce Michálková.

Jitka Hanžlová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme