Digitalizace vyhladověním. Reformě státní správy pomůže paušální snížení rozpočtu, tvrdí ekonom

Česká vláda finalizuje receptury diety pro státní správu. Její redukci vláda slíbila v programovém prohlášení a i přes zpoždění to vypadá, že bude jasno, které úředníky je možné propustit a které agendy zrušit. „Digitalizace a zefektivnění státní správy nesmí být založené na datové slepotě a musí vycházet z objektivního popisu stavu,“ upozorňuje ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Aleš Rod.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dokumenty, papíry (ilustrační foto)

Inventura veřejné správy měla být původně hotová už na konci loňského roku. Kabinet ale termín posunul na konec roku letošního. (Ilustrační foto) | Foto: JerzyGorecki | Zdroj: Pixabay

Minulý týden poradní skupina vlády NERV představila návrh na mapování administrativních procesů a agend veřejné správy. Jde o způsob, jakým stát provede kompletní analýzu na jednotlivých ministerstvech a úřadech tak, aby se jejich chod následně zefektivnil, odstranily se duplicity, které stojí zbytečné náklady jak finanční, tak lidské.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se sestavuje dietní program pro českou státní správu a kdy bude jasné, kolik úředníků a kteří konkrétně budou muset změnit práci? Poslechněte si celé Řečí peněz

„Ve státní správě vzniká řada dokumentů, reportů, svodek, ale i analýz nebo prognóz, které dělají chytří lidé, pracují na nich velmi zodpovědně, ale my nedokážeme dobře vyhodnocovat, jestli jsou podkladem pro skutečné rozhodnutí nebo jestli je vůbec potřebujeme,“ vysvětluje ekonom Aleš Roda.

Stát ve svých strukturách podle ekonoma financuje například řadu analytických oddělení, která odhadují ekonomické parametry jako roční růst HDP nebo nezaměstnanost.

„Všichni se ale nakonec řídí prognózami, které dělá ministerstvo financí, potažmo velké banky,“ dodává ekonom. Schopní lidé ze zrušených postů by podle něj našli snadno uplatnění jinde.

K tomu má přispět i digitalizace, která ale podle Roda nemá znamenat pouhé převedení dokumentů a formulářů do online podoby. Reforma se má postavit na takzvaném vyhladovění, kdy se paušálně seškrtne stanovené procento z rozpočtu a interní resort se na novou situaci adaptuje sám, zamýšlí člen skupiny NERV.

Jak se projeví vládní reformy v domácnostech? Změny pocítí všichni

Číst článek

„Chceme také škrtat, protože nejsme schopni dohlédnout na detailní strukturu,“ upřesňuje Rod.

Zároveň ale zdůrazňuje potřebu hluboké analýzy agendy. „Digitalizace a zefektivnění státní správy musí vycházet z datové analýzy. Nesmí být založena na datové slepotě a musí vycházet z objektivního popisu stavu,“ uzavírá ekonom.

Inventura veřejné správy měla být původně hotová už na konci loňského roku. Kabinet ale termín posunul na konec roku letošního. Jak přesně fungování státu zefektivnit, tak není pořád jasné.

Poslechněte si celé Řečí peněz v audiozáznamu.

Václav Pešička, fos Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme