Palivo do Dukovan bude dodávat firma Westinghouse. V tendru na dostavbu nového bloku ale výhodu nemá

Jaderné palivo pro elektrárnu v Dukovanech bude od příštího roku dodávat americká společnost Westinghouse. Smlouvu o tom s ČEZ podepsalo vedení americké firmy. Dosud palivo do Dukovan přicházelo z Ruska. Westinghouse už palivem zásobuje jadernou elektrárnu Temelín. Podle výkonného ředitele Westinghousu Patricka Fragmana ale neznamenají dodávky paliva pro firmu nějakou výhodu v tendru na stavbu nového bloku elektrárny v Dukovanech.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výkonný ředitel Westinghousu Patrick Fragman

Výkonný ředitel americké společnosti Westinghouse Patrick Fragman | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Westinghouse vyrábí ve svém závodě ve Švédsku palivové články pro oba typy sovětských jaderných reaktorů. Jak VVER 1000, které jsou například v Temelíně, tak pro starší VVER 440, které fungují v Dukovanech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Pavla Nováka

Jako jediný západní dodavatel je firma schopná zavážet palivem podobné elektrárny ve Finsku, Maďarsku nebo na Slovensku. Zásobuje také všechny elektrárny na Ukrajině.

Pro každý reaktor je třeba provést určité modifikace paliva. To je součástí analýzy a prezentace jeho vhodnosti pro daný reaktor státnímu jaderném dohledu. Je třeba prokázat, že je palivo bezpečné.

Pro reaktory VVER 1000 je palivo zcela vyvinuté a používá se už dlouhou dobu třeba v ukrajinských elektrárnách. I pro starší reaktory 440 se vyrábělo, ale pak na několik let jeho vývoj ustal.

We signed an agreement with @CEZ Group to supply VVER-440 fuel assemblies at the Dukovany Power Plants in the Czech Republic, reinforcing our commitment to the country's goal of a cleaner, more secure energy future. Read more about the exciting deal: bit.ly/3KfmQ4a

18:57 – 29. 03. 2023

26 131

Teď se ale znovu rozjel a podle Patricka Fragmana skončí velmi brzy, takže Westinghouse bude moci dodávat palivo i do těchto reaktorů, které jsou i v Dukovanech. Ostatně, firma v tom má podle jejího ředitele 75leté zkušenosti.

‚Žádná výhoda‘

Palivo pro reaktory sovětského typu VVER je zcela odlišné od paliva pro technologii AP1000, kterou nabízí americká firma instalovat do plánovaného nového bloku v Dukovanech. O zakázku na jeho stavbu se uchází ještě francouzská společnost EDF a jihokorejská firma KHNP.

ČEZ chce stavět malé modulární reaktory v Temelíně, Dukovanech nebo Mělníku. První bude v roce 2032

Číst článek

Podle ředitele Westinghousu Patricka Fragmana neznamená smlouva na dodávky paliva do reaktorů v Dukovanech žádnou výhodu ve výběrovém řízení na stavbu elektrárny s úplně jinou technologií ve stejné lokalitě. 

Patrick Fragman soudí, že pro nabídku Westinghousu mluví to, že elektrárny s jeho technologií už ve světě fungují a získaly si už určitý kredit.

Pro kterou se tří variant, jestli americkou, francouzskou nebo korejskou, se ale nakonec česká vláda rozhodne, se uvidí na konci příštího roku při podpisu smlouvy. Finální cenové nabídky mají všechny firmy předložit letos v září.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme