Ekonomické informace 2. 8. 2005

Hospodaření státního rozpočtu skončilo v červenci už podruhé v tomto roce v přebytku. Svoji premiéru má za sebou nový segment kapitálového trhu. Obchodní řetězec Julius Meinl končí své podnikání v České republice. Stále více stížností na služby malých cestovních kanceláří se v poslední době objevují na internetu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Hospodaření státního rozpočtu skončilo v červenci už podruhé v tomto roce v přebytku. Podle Marka Zemana, mluvčího ministerstva financí tak státní pokladna uspořila více než deset miliard korun a jde o nejlepší červencový výsledek za posledních osm let.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: Červencový výsledek

Svoji premiéru má za sebou nový segment kapitálového trhu. Takzvaný volný trh RMSystému. Jak si v první den svého obchodování vedl? Mluvčí RM Systému Jiří Vodička říká, že dobře, protože investoři obchodovali s více než polovinou nově přijatých emisí.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Vodička: Obchodování RMS

PKN Orlen má zřejmě problém. Minoritní akcionář Unipetrolu, držící více než tři procenta akcií firmy, požádal o svolání valné hromady. Snaží se tak zjevně využít toho, že PKN Orlen - nový vlastník Unipetrolu - neodevzdal do 24. července takový návrh ceny za odkup akcií menšinových akcionářů, který by schválila Komise pro cenné papíry. A ztratil tím hlasovací práva. Nový návrh chce polská společnost předložit do konce tohoto týdne. Ovšem pokud se drobnému akcionáři podaří uskutečnit valnou hromadu dříve, než PKN Orlen znovu získá hlasovací práva, mohou ostatní akcionáři například vyměnit orgány společnosti, schválit mimořádnou dividendu nebo dvěma třetinami přítomných hlasů změnit stanovy společnosti. Informuje o tom internetový server Euro OnLine.

Obchodní řetězec Julius Meinl končí své podnikání v České republice. Jeho prodejny převezme provozovatel sítí Albert a Hypernova, společnost Ahold. Mluvčí Aholdu Kateřina Černá připomněla, že teď záleží na tom, zda transakci schválí antimonopolní úřad.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Černá: Ahold

Poprvé se značka Julius Meinl objevila na českém trhu v roce 1862. V meziválečném období se řadila se svými stojedenácti filiálkami k nejrozšířenějším firmám svého druhu na území Československé republiky.

Stále více stížností na služby malých cestovních kanceláří se v poslední době objevují na internetu. Mezi nejčastější patří změny termínů odletů, ubytování v jiném, často horším, hotelu než si klient zaplatil a naprostá nechuť řešit reklamace. Podle Jaromíra Beránka, ředitele společnosti Mag Consulting, která se specializuje na analýzy cestovního ruchu, by si ale lidé rozhodně neměli nechat nic líbit a reklamovat špatné služby hned na místě, u delegáta cestovky, a poté ještě jednou, přímo v cestovní kanceláři po návratu domů.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Beránek: Reklamace

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme