Češi jsou stále ochotnější připlatit si za kvalitní jídlo k obědu. Průměrně o 7 korun více než loni

Češi platí za obědy stále víc peněz. V průměru 115 korun. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred, která vydává stravenky. Nejvíc peněz za polední jídla platí lidé v Praze. Tady se průměrná cena oběda blíží k 130 korunám. Útraty ženou vzhůru třeba i vyšší platy lidí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: vkombajn | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

V letošním roce zdražily obědy v průměru o sedm korun. Za poslední dva roky jsou průměrné útraty Čechů, kteří vyrážejí na obědy do restaurací, vyšší o 13 korun.

Podle společnosti Edenred neovlivňují větší výdaje na obědy jen vyšší ceny – ty hrály hlavní roli spíše loni, kdy restauratéři zvyšováním cen reagovali na legislativní opatření. Třeba elektronickou evidenci tržeb nebo kontrolní hlášení.

Obědy v Česku zdražují, pod sto korun se už lidé nenají v žádném kraji

Číst článek

Jaké jsou důvody letošního zdražování, vyjmenovává pro Radiožurnál Karel Samec ze společnosti Edenred: „Nyní podle nás hraje nejdůležitější roli kupní síla lidí a ochota si připlatit za kvalitu. Stále častěji v restauracích jíme kvalitnější jídla z lepších surovin, dopřáváme si dražší nápoje nebo volíme k jídlu dva chody. V reakci na růst mezd si tak chceme dopřát to nejlepší a naše chování se tak výrazně mění.“

Neznamená to ale, že lidé chodí na obědy do luxusních restaurací. Zájem je stále i o lidové jídelny, kde se cena obědů pohybuje stále pod 100 korunami za jídlo. Někde na taková jídla stojí lidé i dlouhé fronty.

V Praze nejvíce, v Jihlavě nejméně

Největší částky za obědy platí lidé v Praze – téměř 130 korun. V Brně se průměrné útraty za polední jídlo pohybují okolo 121 korun. Pro zajímavost útraty od června loňského roku vzrostly o 13 korun. Naopak nejméně peněz vynakládají na obědy lidé v Jihlavě – v průměru 104 korun. I tady ale vzrostly meziročně útraty o 10 korun.

Stravenky stále patří mezi jeden z nejčastějších benefitů ve firmách. Poskytuje je svým lidem zhruba 70 procent firem. Celkem jde zhruba o milion a 300 tisíc lidí. Češi ve stravenkách ročně projedí asi 15 miliard korun. 

Stravenku na obědy s hodnotou vyšší než 100 korun ale dává svým zaměstnancům jen necelá třetina firem. Nejčastěji jde o firmy z oblasti informačních technologií, z oblasti služeb a také finančnictví. Přibývá ale firem, které se snaží přispívat svým zaměstnancům na obědy stále víc peněz.

„Stoupají ceny ve veřejném stravování, tak tomu přizpůsobují nominální hodnotu zvolenou pro jejich spotřeby. Samozřejmě jiná situace je u klientů, kteří jsou v regionech a okrajových částech republiky, a jiná u klientů, které máme ve velkých městech,“ potvrdil před časem mluvčí firmy Chéque Déjeuner, která patří pod společnost UP, David Rýc.

Průměrná hodnota stravenky se v Česku pohybuje stále okolo 80 korun. Na obědy si tak zaměstnanci musí přispívat z vlastní peněženky.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme