Kompenzace sousedům i ‚preventivní‘ zákaz dovozu obilí z Ukrajiny. Brusel zavádí nová obchodní opatření

Evropská komise (EK) připravuje kompenzace v celkové hodnotě 100 milionů eur (2,34 miliardy korun) pro zemědělce ze zemí, které sousedí s Ukrajinou. Plánuje také opatření, která by omezila dovoz ukrajinského obilí na unijní trh, uvedl ve středu podle agentury Reuters mluvčí Komise. Brusel přitom restrikce dovozu obilí dosud kritizoval a jednostranné kroky některých členských zemí označil za nepřijatelné.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské vlajky před budovou Evropské komise

Evropští zemědělci požadují po EU, aby přijala opatření (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Dovoz ukrajinského obilí v uplynulých dnech zakázaly Polsko, Maďarsko, Slovensko a ve středu nově i Bulharsko. 

O zákazu dovozu obilí pak údajně uvažuje i Rumunsko. Česká republika se k takovému kroku zatím nechystá, jak uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Sít, nebo nesít? Válka na Ukrajině může zdražit chléb ve světě a vést až k sociálním nepokojům

Číst článek

Polsko se nicméně v úterý nakonec s Ukrajinou dohodlo alespoň na odblokování tranzitu ukrajinského obilí přes své území od pátku.

Bulharsko k zákazu dovozu obilí přistoupilo podle premiéra Galaba Doneva proto, že za poslední rok zůstalo v Bulharsku značené množství potravin, což narušilo dodavatelské řetězce.

„Jsme nuceni přijmout toto národní opatření, protože evropské úřady adekvátní opatření teprve zvažují,“ prohlásil.

Tisková agentura EFE tento týden uvedla, že Brusel nabídl v této souvislosti Bulharsku 16 milionů eur (375,5 milionu Kč) jako kompenzace škod, ale ztráty bulharských zemědělců jsou několikanásobně vyšší.

V Česku se zatím nenašla žádná závadná pšenice z Ukrajiny. Na Slovensku v zásilce objevili pesticidy

Číst článek

Předseda bulharské agrární komory Kostadin Kostadinov řekl, že zemědělci požadují další opatření, například tranzitní cla, která by pomohla mnohem více než peníze z Bruselu.

‚Preventivní‘ zákaz

Mluvčí Evropské komise, která dohlíží na obchodní politiku sedmadvacítky, restrikce na dovoz ukrajinských obilnin označil za „preventivní opatření“, píše Reuters.

Týkat se mají některých druhů obilí a olejnatých semen, obzvlášť pšenice, kukuřice, slunečnicového semene a řepky.

Obilí, cukr i mléko. Polsko přijalo zákaz dovozu ukrajinského zboží, chce chránit své rolníky

Číst článek

Levné obilí z Ukrajiny zaplavilo trhy středoevropských zemí, když ho Ukrajina po loňské ruské invazi kvůli zablokovaným černomořským přístavům začala převážet pozemní cestou přes sousední země a EU zároveň uvolnila pravidla jeho prodeje na unijním trhu.

Obilí přitom původně mělo směřovat do chudých afrických či blízkovýchodních zemí. Evropští zemědělci požadují po EU, aby přijala opatření, protože levnější ukrajinské obilí podle nich poškozuje domácí pěstitele.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme